Nejtragičtější útok střelce v dějinách USA: v Las Vegas zavraždil skoro šedesát lidí, přes 500 zranil

Pachatel se sám zastřelil předtím, než do jeho pokoje vtrhla policie (zdroj: ČT24)

Po střelbě v Las Vegas je nejméně 58 mrtvých a přes 500 zraněných, uvedla policie. Jde tak o nejhorší masovou střelbu v dějinách USA. Střelcem je místní občan, čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock, který ještě před dopadením spáchal sebevraždu. Střílelo se na koncertě country hudby blízko kasina Mandalay Bay. Policie už našla i ženu, která se se střelcem v hotelu ubytovala a po které pátrala. Nepovažuje ji ale za spolupachatelku.

„Vyšetřování pokračuje, s jistotou ale víme, že pachatel je mrtev a že už nepředstavuje hrozbu,“ řekl místní šerif Joseph Lombardo s tím, že pachatel jednal sám. K motivu střelby zatím policie neposkytla žádné informace. Pachatel měl u sebe víc než deset střelných zbraní.

Policie už také našla ženu, která pachatele před střelbou doprovázela a která se s ním ubytovala v hotelu, odkud podezřelý střílel na návštěvníky koncertu. Policie o ní však nehovoří jako o spolupachatelce. Podle šerifa muž střílel sám a zřejmě nebyl napojen na žádnou radikální organizaci.

Události: Střelec v Las Vegas zabil desítky lidí, přes 500 jich zranil (zdroj: ČT24)

K útoku se prostřednictvím své zpravodajské agentury přihlásila teroristická organizace Islámský stát, která naopak tvrdí, že střelec před několika měsíci konvertoval k islámu. Vazbu teroristické organizace na masakr v Las Vegas nelze bezprostředně ověřit. Islámský stát se občas hlásí k akcím, se kterými nejspíš nemá přímé spojení, ale u kterých se cítí být inspirátorem.

Střelba vycházela od hotelu s kasinem Mandalay Bay. Hotel byl uzavřen a policie podle svědků zasahovala v jeho 32. podlaží, kde nalezla pachatele zastřeleného. Útočník střílel do lidí na třídenním festivalu Route 91 Harvest právě z jednoho z vyšších hotelových pater. 

Mezi oběťmi střelby jsou i policisté, kteří byli mimo službu a byli mezi návštěvníky festivalu. Zatím nejsou informace o tom, zda jsou mezi mrtvými nebo zraněnými i cizinci. Las Vegas ale každý rok navštíví zhruba 3,5 milionu lidí z celého světa, uvedla agentura DPA. České ministerstvo zahraničí nemá informace, zda jsou mezi oběťmi Češi.

Podle deníku The New York Times byla střelba hlášena také z dalších míst, policie to ale později vyvrátila. Podle vlády nejsou ohrožena další veřejná místa.

Svědci: Všude lítaly kulky, leželi jsme jeden přes druhého

Na koncertu bylo přes 22 tisíc lidí. Někteří z nich informovali, že na místě viděli mnoho obětí a desítky sanitek. Mnozí podle AP utekli do přízemí nedalekého hotelu s kasinem Tropicana. „Lezli jsme přes mrtvoly,“ řekla agentuře DPA jedna z návštěvnic festivalu Cari Copelandová Pearsonová po střelbě.

„Všude lítaly kulky,“ řekl svědek televizi KSNV-TV pět minut po incidentu. „Všichni utíkali. Bylo to opravdu hrozivé,“ pokračuje. Dodává, že kulky se všude odrážely. „Stříleli odněkud seshora a vyprazdňovali jeden zásobník za druhým,“ dodává. Dále mluví o „stovkách“ výstřelů a pro hustotu střelby je přesvědčen, že střelců muselo být víc.

„Střelba neustávala,“ líčí CNN masakr Christina, žena středního věku, jež na koncert přišla s manželem. „Všichni křičeli 'k zemi', takže jsme leželi jeden přes druhého a pokoušeli se dostat ven,“ popisuje incident.

„Jakmile jsme ze sedaček zalehli na zem, ležel tam nějaký střelený muž. Byl celý od krve a v bezvědomí. Jeden z mých přátel mu pomáhal. Vzali jsme ho a utíkali jsme pryč. Lidé se schovávali pod sedačkami, za sloupky, kdekoli to šlo. Všichni nám říkali, ať běžíme, co nám nohy stačí,“ rozvádí.