V Las Vegas vraždil důchodce z Nevady. Úřady nemají důkazy, že konvertoval k islámu

Za nejtragičtější střelbou v historii USA stojí 64letý Stephen Paddock z Nevady. Islámský stát (IS), který se k útoku přihlásil, tvrdí, že důchodce před pár měsíci konvertoval k islámu, uvedly agentury AP a AFP. Podle amerických úřadů k tomu ale nejsou důkazy. Muž zabil poblíž Mandalay Bay hotelu na country festivalu v Las Vegas skoro 60 lidí a dalších více než pět set zranil. Pak se zastřelil. Jeho bratr Eric médiím řekl, že Stephen byl díky investicím do nemovitostí milionářem. Do kasin prý jezdil utrácet tak často, že mu mnohdy poskytovala pokoj či jídlo zdarma.

„Útok v Las Vegas byl proveden vojákem Islámského státu v reakci na výzvy napadnout koaliční cíle,“ uvedla propagandistická agentura Amak s odkazem na koalici vedenou Spojenými státy, která bojuje proti oddílům Islámského státu v Sýrii a Iráku. „Útočník z Las Vegas před několika měsíci konvertoval k islámu,“ konstatuje agentura. Podle amerických činitelů ale pro tuto verzi chybí důkazy. 

Vazbu teroristické organizace na masakr nelze bezprostředně ověřit. IS se občas hlásí i k akcím, u kterých se cítí být inspirátorem. Vyšetřovatelé uvedli, že nevědí o žádných vazbách Paddocka na některou z mezinárodních teroristických skupin. Nejspíše se podle nich jednalo o akci takzvaného „osamělého vlka“.

„Jmenuje se Stephen Paddock a narodil se v roce 1953. O jeho činnosti a pozadí zatím mnoho nevíme, vyšetřování ještě není tak daleko. V místnosti, kde se ukrýval, jsme ale našli několik střelných zbraní. Jak už jsem řekl, půjde o zdlouhavé vyšetřování. Zapojujeme kolegy z FBI, abychom získali veškeré důkazy od svědků a z místa činu,“ uvedl velitel metropolitní policie v Las Vegas Joseph Lombardo.

Policie muže našla zastřeleného na 32. podlaží lasvegaského hotelu. Podle zjištění Paddock pálil na lidi z horního patra hotelu, když mířili na koncert. Na pokoji měl asi deset střelných zbraní.

Nalezena už byla i 62letá Asijka Marilou Danleyová, s níž měl střelec cestovat. Podle vyšetřovatelů ale žena nebyla do incidentu zapletena - našli ji mimo území USA. Nyní policie prohledává Paddockův dům.

Paddockovy příbuzné čin šokoval

Jeho motiv je zatím neznámý. Paddock je běloch a není válečný veterán. Žil v seniorské čtvrti v odlehlém pouštním městě Mesquite v Nevadě, při hranici s Arizonou. Dříve pobýval také v Renu či ve floridském Melbourne, ale i na několika místech v Kalifornii.

Jeden z nejmenovaných činitelů řekl agentuře Reuters, že Paddock měl v minulosti psychické problémy, žádný záznam v trestním rejstříku nemá.

Je to agresivní reakce, byla tam nějaká forma agrese, která našla vybití tímhle směrem. Měl několik druhů zbraní. Je jisté, že ten člověk nebyl duševně v pořádku. Pokud se jedná o poruchu na hranici poruchy osobnosti, tak jsou to mnohonásobní vrazi, kteří dokážou o věcech inteligentně přemýšlet.
Zuzana Spurná
psycholožka

Pachatel měl povolení pilotovat letadla a dvě dokonce vlastnil. Měl rovněž licenci k lovu na Aljašce, píše na webu CNBC. Jeho rodina je v šoku. Útočníkův bratr Eric Paddock prohlásil, že jeho sourozenec byl „jen chlápek“, který hazardoval, navštěvoval hotely a chodil na výstavy.

Paddockův bratr stanici NBC rovněž potvrdil, že jejich otcem byl Patrick Benjamin Paddock, bankovní lupič odsouzený k 20 letům vězení, který byl v letech 1969 až 1977 po útěku z texaského vězení na seznamu deseti nejhledanějších zločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).