„Cruz chce zaútočit ve škole.“ FBI přiznala, že v případě střelce z Floridy neprověřila varování

Události ČT: Cruz se ke střelbě v Parklandu přiznal (zdroj: ČT24)

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) přiznal pochybení v souvislosti se střelbou na střední škole na Floridě. FBI byla na Nikolase Cruze, který v Parklandu zastřelil sedmnáct lidí, upozorněna už v lednu, informaci ale dostatečně neprošetřila. Zdroj blízký Cruzovi službu začátkem roku varoval, že muž „má zbraně, touhu zabíjet, chová se nepředvídatelně a zveřejňuje znepokojující příspěvky na sociálních sítích“, uvedla agentura AP. Podle ní zdroj také uvedl, že by Cruz mohl zaútočit ve škole.

Agentura Reuters uvedla, že podle FBI „měl být Cruz vyhodnocen jako hrozba, ale informace se nedostala do úřadu v Miami“. Tajná služba také uznala, že v tomto případě „nebyla dodržena pravidla“, dodala Reuters.

Americká policie zveřejnila podrobný popis středečního masakru, při němž devatenáctiletý Nikolas Cruz zastřelil 17 lidí při útoku na střední školu v Parklandu na Floridě. Vyplývá z něj, že Cruz měl masovou vraždu dobře naplánovánu a postupoval chladnokrevně.

Sám střelec se ke všemu přiznal. Masakr patří mezi deset nejtragičtějších případů střelby na školách ve světě; je to také sedmnáctý letošní případ střelby v prostorách školy nebo v jejím okolí v USA.

Do školy přijel Uberem. Po střelbě se vmísil mezi prchající studenty

Vyloučený student se ke škole nechal odpoledne před koncem vyučování dovézt vozem firmy Uber. Cruz měl u sebe černý vak a vešel do budovy číslo 12 rozsáhlého školního komplexu střední školy Marjory Stonemanové Douglasové.

Jako bývalého žáka školy ho jeden zaměstnanec okamžitě poznal. Upozornil na Cruze svého kolegu vysílačkou, ale téměř ve stejné chvíli se ozvaly výstřely.

Muž, jehož jméno je v policejní zprávě začerněno, vypověděl, že Cruz postupoval velmi „cílevědomě“. Vešel dovnitř a na schodišti vytáhl z vaku zbraň, podle policejních zpráv poloautomat. Střílel do čtyř místností v prvním patře, vyběhl po schodech a ve druhém patře zastřelil jednu osobu. Pokračoval do třetího patra, tam zahodil zbraň i batoh a vmísil se mezi studenty, kteří v panice prchali. 

Útočník byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15. Policistům řekl, že měl u sebe v batohu mnoho zásobníků.

Pevné okno zachránilo další životy

Policie se domnívá, že Cruz chtěl z třetího patra odstřelovat studenty vybíhající z budovy, avšak nepodařilo se mu rozbít okno. Naštěstí si nevšiml, že okna se dají snadno otevřít. Od chvíle, kdy Cruz do budovy vstoupil, do chvíle, kdy ji opustil, uplynulo šest minut. Za tuto dobu dokázal pozabíjet 17 osob.

Po palbě zamířil do obchodu Walmart, kde si koupil nápoj, navštívil také restauraci Subway a vydal se do McDonald's. Po 40 minutách od chvíle, kdy odešel ze školy, ho spatřil policista Äulici a zadržel ho. Cruz se nebránil.

Otazníky nad psychikou střelce

Policejní zpráva o činu je sice podrobná, ale jak upozornil floridský tisk, nevysvětluje motiv. Jediné vodítko, jež se zatím nabízí, je fakt, že škola před rokem Cruze vyloučila.

Cruz se k činu před soudem přiznal a byl obviněn ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy. Ve vězení se sleduje, zda nemá sebevražedné úmysly. List Miami Herald napsal, že právě na jeho duševním stavu zřejmě bude chtít stavět obhajoba. „Je hluboce rozrušený,“ řekl zástupce veřejného obhájce Gordon Weekes, jehož kancelář Cruze zastupuje.

S tím souhlasí lidé ze sousedství Cruzova bydliště. Podle nich šlo o problematické dítě, které se občas projevovalo agresivně. Házel vejce na auta sousedů, posedával sám, protože ostatní děti se ho stranily. Trápil zvířata a vzduchovou pistolí střílel po hlodavcích a slepicích. „Měl hrozně chladný pohled, ale nevěděla jsem, že je to s ním tak špatné,“ sdělila jedna sousedka.

O Cruzově duševním stavu se zatím jenom spekuluje, hovoří se o depresi a také o autismu. Svědci se shodují, že byl emočně velmi nestálý. 

Člen extremistické skupiny Clearwater Republic of Florida

Devatenáctiletý Nikolas Cruz je osiřelým adoptivním dítětem. Po narození byl dán do adopce starším manželům, oba už zemřeli - matka loni v listopadu. Po smrti matky se přestěhoval k jiné rodině. Ta měla zato, že trpí depresemi, což přičítala skonu adoptivní matky.

Před rokem byl Cruz ze střední školy Marjory Stonemanové-Douglasové, kde se masakr odehrál, z kázeňských důvodů vyloučen. Byl v péči psychiatrické kliniky, už rok tam ale nedocházel.

Bývalí spolužáci jej popisují jako nesmělého, jako samotáře či jako podivína. Byl členem ozbrojené skupiny bělošských extremistů pod názvem Clearwater Republic of Florida.

Profesionální školní střelec

V jednom písemném příspěvku pod videem na YouTube Cruz  údajně tvrdil: „Stanu se profesionálním školním střelcem.“ Na tento výrok upozornil loni v září jeden vlogger (video bloger - pozn. red.) americkou FBI. Ta uvedla, že komentář na serveru YouTube vyšetřovala, ale nedokázala autora příspěvku identifikovat. Příspěvek pocházel z uživatelského účtu nesoucího jméno Nikolas Cruz, napsala agentura AP.

Sousedé z ulice, kde Cruz žil, uvedli, že je děsil tím, že v okolí střílel veverky, králíky a také slepice, které chovali na dvorcích. „Zabíjení zvířat nepředstavovalo pro toho mladíka žádný problém,“ řekla Rhonda Roxburghová, která v sousedství žila několik let.