Střelec z Parklandu o svých plánech mluvil a hlásil se k pravicovému extrémismu. FBI dostala varování

Devatenáctiletý Nikolas Cruz, který ve středu na floridské střední škole zastřelil 17 lidí, se v minulosti choval agresivně ke své bývalé přítelkyni. Po určitou dobu byl také v péči psychiatrické kliniky. Vůdce bělošských extremistů na Floridě agentuře AP potvrdil, že podezřelý muž je členem jeho skupiny a že se účastnil i jejich ozbrojeného výcviku.

Vůdce extermistické skupiny Jordan Jereb řekl, že Nikolase Cruze, obviněného ze středeční střelby, osobně neznal. Podezřelý prý jednal z vlastního popudu a za svůj čin je i sám odpovědný. Jereb dodal, že Cruz měl potíže s jednou dívkou, a vyjádřil názor, že výběr termínu útoku - na svatého Valentýna - nebyl nikterak náhodný. 

Podezřelý o svých plánech mluvil

Jeden ze studentů, jehož AP citovala, řekl, že byl Cruz ze školy v Parklandu vyloučen v minulém školním roce po rvačce a přešel na jinou školu ve floridském okresu Broward. Cruz se porval s novým přítelem dívky, s níž předtím chodil, a škola ho vyloučila z disciplinárních důvodů.

Úřady v okrese Broward tvrdí, že byl Cruz po určitou dobu v péči psychiatrické kliniky. Více než rok tam ale už nedocházel.

Nikolas byl stejně jako jeho bratr Zachary adoptovaný. Jeho adoptivní matka Lynda Cruzová zemřela loni v listopadu na zápal plic a adoptivní otec před několika lety na infarkt. Podle rodiny byli bratři po úmrtí Lyndy Cruzové v péči rodinného přítele. Nikolas tam ale nebyl spokojen a přestěhoval se k jiné rodině na severu okresu Broward. Podle rodinného právníka tito lidé věděli, že má Cruz poloautomat AR-15 a přinutili ho umístit zbraň do zamykatelné skříně, od níž měl ovšem klíč.

Rovenský: Získat pušku AR-15 je na Floridě velmi jednoduché (zdroj: ČT24)

Policie se zajímá také o Cruzovy kontakty na sociálních sítích. Podle policejního velitele Scotta Israele jsou některé z Cruzových příspěvků „velmi znepokojující“.

Na Cruze loni v září upozornil FBI vlogger

Cruz se zajímal o zbraně, na internetu jsou jeho fotografie s nožem a pistolí. V jednom příspěvku pod videem údajně tvrdil: „Budu profesionálním školním střelcem.“ Na tento výrok upozornil loni v září jeden video blogger americkou FBI. Ta se ale podle všeho ozvala až nyní, po Cruzově zatčení. FBI už oznámila, že zahájí vnitřní vyšetřování této záležitosti.

Autor příspěvku použil uživatelské jméno Nikolas Cruz, což je i skutečné jméno muže zadrženého policií po středečním masakru. FBI sice na hlášení krátce zareagovala, ale následně se už Bennightovi neozvala. Až teď, po Cruzově zatčení.

Uživatelský účet na jméno Nikolas Cruz podle CNN obsahoval ještě několik hrozivých videí. V jednom se Cruz svěřil, že „chce střílet do lidí svou AR-15“, což je automatická puška, s níž byl po útoku zadržen.

Dakota Mutchler byl Cruzovým přítelem, dokud byl na škole, ale po vyloučení se s ním nestýkal. „Postupně byl stále větší podivín,“ řekl o něm. Vybavil si, že se Cruz na Instagramu zabýval tématem zabíjení zvířat. Svěřil se mu, že na dvoře svého domu trénuje střelbu z brokovnice. „Začal docházet za jednou mou známou a vyhrožovat jí, takže jsem to s ním skončil,“ řekl Mutchler.

Jeden ze studentů Daniel Huerfano, jemuž se podařilo z místa střelby utéct, řekl, že Cruze poznal podle fotografie na instagramu, na níž Cruz pózoval s puškou před obličejem. Huerfano si ho pamatuje jako nesmělého studenta. „Byl zvláštní, spíš samotář,“ řekl o něm.

Podle stanice CNN existují na internetu videa připisovaná člověku jménem Nikolas Cruz. Říká na nich „chci se svou AR-15 střílet lidi,“ „Chci umřít při zabíjení tun lidí,“ „Zabiju policisty, jakmile půjdou po dobrých lidech“. Na jedné fotografii na Instragramu Cruz pózuje s pistolí před obličejem, na jiné má přes tvář šátek a ukazuje nůž.

Podle zpravodaje ČT ve Spojených státech Davida Miřejovského navíc Cruz o svých plánech útočit ve škole mluvil už dříve. „Zmiňoval se o tom na sociálních sítích, nahrával videa, říkal o tom ve svém okolí - dokonce svým spolužákům,“ uvedl Miřejovský.

Také sedmnáctiletá Victoria Olveraová uvedla, že se na škole říkalo, že jestli tam někdo bude střílet, bude to právě Cruz. Také někteří učitelé podle stanice Fox News řekli, že existovaly „varovné signály“. 

Devatenáctiletý útočník z Parklandu utekl, nakonec se ale vzdal (zdroj: ČT24)

Školu prý nikdo nevaroval

Vedení dotčené školy si není vědomo, že by někdo jejich instituci vyhrožoval. „Nic nás nevarovalo, žádné telefonáty nebo hrozby,“ řekl ředitel Robert Runcie. Nikdo nevaroval ani bezpečnostní složky - podle Miřejovského ze strachu, že se agresivita Cruze obrátí proti těm, kteří na něj upozornili policii.

Cruz přišel ke škole odpoledne s poloautomatickou puškou AR-15 a začal nejprve střílet venku krátce před koncem vyučování. Pak vešel dovnitř a prošel chodbami, které dobře znal, a střílel po studentech i učitelích. 

Ve škole zabil podle policisty Israele 12 lidí, venku tři a mezi nimi i člověka, který stál na ulici. Další dvě osoby zemřely v nemocnici na následky zranění.

Asi hodinu po střelbě byl Cruz zatčen ve vedlejším městě Coral Springs, kde se sám vzdal. Ze školy se dostal v davu prchajících. Jeho útok znovu otevřel debatu o regulaci zbraní. Snahu omezit prodej zbraní blokuje většina republikánů, podle kterých by šlo o tvrdý zásah do ústavních práv Američanů.

Anýž. V USA není politická vůle k dlouhodobému řešení podobných útoků (zdroj: ČT24)