Trump opět přitvrzuje vůči cizincům. Zákaz vstupu do USA se nově týká i KLDR a Venezuely

Americký prezident Donald Trump ohlásil nová protiimigrační opatření. Zákaz cestovat do USA se bude týkat občanů osmi států – konkrétně právě KLDR a také Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Bezpečnost je podle Trumpových slov prioritou. Nová pravidla mají vstoupit v platnost 18. října.

Z původního seznamu šesti převážně muslimských států, jejichž občanům se Trump snažil omezit vstup do USA, vypadl Súdán. Nově se zákaz vstupu rozšíří na lidi ze Severní Koreje, Venezuely a Čadu. „Učinit Ameriku bezpečnou je má hlavní priorita. Nepustíme do naší země ty, které nemůžeme bezpečnostně prověřit,“ prohlásil Trump.

Opatření se v případě jednotlivých zemí liší. Všichni občané KLDR a Čadu mají zakázaný vstup na území USA, zatímco v případě Venezuely se zákaz týká dlouhého seznamu členů vládních institucí a jejich rodinných příslušníků.

Severní Koreje se Trumpovo nařízení týká jen symbolicky, protože kromě diplomatů v OSN žádní Severokorejci v USA nežijí. Pchjongjang své občany do ciziny nepouští s výjimkou sportovců a osob, které z vůle režimu vyjíždějí do zahraničí za prací. Postih tohoto státu, a rovněž Venezuely, je pravděpodobně reakcí na výhrady ochránců lidských práv, že dosavadní protiimigrační politika Bílého domu se týkala výlučně muslimů.

Severní Korea podle Bílého domu nespolupracuje se Spojenými státy v žádném ohledu a neplní žádný z požadavků. Čad je sice důležitý partner v boji proti terorismu, ale nesdílí informace o teroristech a další údaje, které USA požadují; v zemi působí různá teroristická uskupení jako Islámský stát, Boko Haram či Al-Káida.

Venezuela, na niž USA nedávno uvalily ekonomické sankce, nespolupracuje při ověřování, zda její občané představují nebezpečí pro národní bezpečnost či ohrožují bezpečí veřejnosti; země ani ochotně nepřijímá své vyhoštěné občany.

Irák sice také nesplňuje požadovaná kritéria, ale jde o blízkého spojence, připustil Bílý dům a vysvětlil, že země nebyla zahrnuta do nových omezení, protože „úzce spolupracuje“ se Spojenými státy v boji proti radikální organizaci Islámský stát.

Nová pravidla mají pro tři nové země vstoupit v platnost 18. října, zatímco v případě dalších pěti států se restrikce prodloužily. Země budou moci být vyškrtnuty ze seznamu, pokud dosáhnou požadované úrovně kontroly.

Caracas označil novou migrační strategii Washingtonu za „psychologický terorismus“. „Odsuzujeme před mezinárodním společenstvím nepřátelské kroky vlády USA, které chtějí stigmatizovat náš národ pod záminkou boje s terorismem a zahrnout jej do jednostranně vytvořeného seznamu,“ uvedl v prohlášení venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza, podle něhož nemá začlenění Venezuely na seznam související s terorismem a americkou bezpečností žádné opodstatnění.

Nové opatření necílí jen na převážně muslimské státy

Očekávalo se, že Trump přijme nová protiimigrační opatření, jimiž hodlá nahradit zákaz udělování víz občanům šesti převážně muslimských zemí, vzhledem k ukončení platnosti kontroverzního březnového výnosu. Ten se prezident podle médií chystal nahradit přesněji zacílenými omezeními, která mu doporučilo ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Březnový výnos zakázal občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie na 90 dní vstup do USA a na 120 dní znemožnil vstup do země lidem odkudkoli na světě, kteří by mohli být uznáni jako uprchlíci.

  • Oproti některým jiným dřívějším nařízením Bílého domu byl nynější Trumpův dekret dlouhé měsíce připravován a konzultován s cizími vládami, napsala agentura AP.
  • Aby nenastal chaos, dosavadní vydaná víza zůstanou v platnosti a občané dotčených zemí budou mít možnost případ od případu získat výjimku.

Nařízení zdůvodnil jako prevenci před teroristickými útoky, část americké společnosti jej ale odmítala přijmout jako diskriminaci na základě víry. Po žalobách některých států a organizací však nařízení zablokovaly federální soudy.

Částečně je uvolnil až koncem června nejvyšší soud, podle jehož rozhodnutí nemohou do USA pouze osoby, které tam nemají příbuzenské či pracovní kontakty.