KLDR se pokusila odpálit další raketu. Zkouška byla neúspěšná, tvrdí Soul a Washington

Severní Korea se v neděli ráno pokusila u svého východního pobřeží odpálit další raketu. Pokus však nevyšel. Oznámily to jihokorejská a americká armáda. Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že raketa explodovala několik sekund po svém odpálení. O jaký typ zbraně se jednalo, experti stále analyzují. Severokorejská média test doposud ponechala bez povšimnutí, o úspěšných obvykle informují ihned.

Pokus odpálit raketu přichází den poté, co se v hlavním městě KLDR konala vojenská přehlídka v rámci oslav 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Na přehlídce se objevily také nové balistické střely, napsala agentura Reuters.

Napětí v oblasti v posledních dnech eskalovalo kvůli možnému jadernému testu. Objevily se dokonce spekulace, že pokud by severokorejský režim přikročil k pořadí šesté jaderné zkoušce, mohly by v reakci na to Spojené státy podniknout preventivní úder. USA vyslaly ke Korejskému poloostrovu letadlovou loď Carl Vinson.

Televizní stanice CNN uvedla, že podle jihokorejských armádních činitelů byla raketa vystřelena z přístavu Sinpcho. Z tohoto místa vyletěla podle americké armády i balistická střela při předchozím testu před dvěma týdny; tehdy uletěla 60 kilometrů a dopadla do Japonského moře.  

KLDR slaví výročí narození Kim Ir-sena
Zdroj: Reuters

Tento test KLDR provedla před vrcholnou schůzkou představitelů Spojených států a Číny, která je hlavním spojencem Severní Koreje. Na schůzce se jednalo právě také o severokorejském zbrojním programu.

Podle tiskových agentur ukázala zřejmě Severní Korea na sobotní vojenské přehlídce nové rakety dlouhého doletu a balistické střely odpalované z ponorek s dosahem více než 1000 kilometrů. Podle expertů to naznačuje, že Severní Korea postupuje v realizaci plánu umístit své balistické střely na obtížně zaměřitelné ponorky.

Odborníci na zbraně rovněž zaznamenali, že před tribunou projelo na tahačích i několik mezikontinentálních raket podle všeho nového typu s mobilními odpalovacími rampami.

Poradce Bílého domu: Předpokládali jsme to. Nejde o žádné překvapení

Washington na neúspěšný severokorejský test zatím oficiálně nereagoval. Podle Reuters nejmenovaný poradce Bílého domu pro zahraniční politiku, který doprovází viceprezidenta Mikea Pence na jeho nynější cestě do Asie a Tichomoří, jen poznamenal, že nejde o žádné překvapení. „Předpokládali jsme to,“ řekl poradce.

Pence v neděli přiletěl do Jižní Koreje. V programu má následně návštěvy Japonska, Indonésie, Austrálie a amerického státu Havaj.

Pokus s odpálením rakety KLDR nevyšel (zdroj: ČT24)