Severní Korea na výročí narození Kim Ir-sena představila nové balistické střely

Severní Korea ukázala na vojenské přehlídce nové zbraně (zdroj: ČT24)

V Severní Koreji se konají oslavy 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Jeho vnuk a současný vůdce KLDR Kim Čong-un se účastnil vojenské přehlídky na centrálním náměstí v Pchjongjangu. Při této příležitosti režim poprvé představil balistické střely odpalované z ponorky. Letošní oslavy se konají v době, kdy se ke Korejskému poloostrovu blíží preventivně vyslaná americká válečná flotila, a na rozdíl od minulých let na nich chybí oficiální čínští činitelé.

Pchjongjang už dosáhnul toho, co chtěl. Je něj upřená pozornost celého světa.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Napětí z posledních dnů kvůli možnému jadernému testu eskaluje. Objevily se dokonce spekulace o tom, že pokud by KLDR přikročila k pořadí šesté jaderné zkoušce, mohly by v reakci na to Spojené státy podniknout preventivní úder. Pchjongjang na oplátku vzkázal, že v případě útoku Ameriku nemilosrdně zpustoší. Čína varuje, že konflikt může propuknout každým okamžikem, a strany vyzývá k jednání.

„Jakmile by skutečně došlo k válce, výsledkem bude, že prohrají všichni. Nikdo nemůže zvítězit. Proto vyzývám všechny strany konfliktu, aby přestaly se vzájemnými slovními i skutečnými provokacemi a aby situaci nezhoršovali do nenapravitelné fáze,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I.

Napětí eskaluje od doby, kdy americký prezident Donald Trump prohlásil, že Čína musí zvýšit tlak na Pchjongjang, jinak že Spojené státy zasáhnou. KLDR ze svých vojenských plánů ale ustupovat nehodlá. 

Moskva vyzývá ke zdrženlivosti

„Dokud bude stále trvat americká hrozba, budeme i nadále pokračovat s naším sebeobranným programem. Dál budeme budovat naši armádu i jaderné kapacity jak do kvantity, tak do kvality,“ sdělil náměstek ministra zahraničí KLDR Han Song-rjol.

Řešení diplomatickou cestou podporuje taky Moskva a vyzývá ke zdrženlivosti. O situaci na Korejském poloostrově mluvil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se svým čínským protějškem. 

Výročí narození komunistického diktátora oslavila KLDR s tradiční pompou, ale i s obavami (zdroj: ČT24)

„Eskalaci napětí na Korejském poloostrově sleduje Moskva s velkým znepokojením. Vyzýváme všechny státy ke zdrženlivosti. Země by se měly vyvarovat jakýchkoliv akcí, které by mohly být považovány za provokaci,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Experti upozorňují, že případný útok by měl za následek odvetu vůči americkým spojencům, tedy Japonsku a Jižní Koreji. Tokio se obává hlavně raket s chemickými zbraněmi.

„Je možné, že Severní Korea už je schopná odpálit hlavice se sarinem. Musíme zajistit, aby Severokorejci pochopili, že pokud by takto napadli mezinárodní společenství, nemají žádnou budoucnost,“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

Peking je i proti sankcím

Spojené státy teď podle agentury Reuters navíc zvažují vůči Severní Koreji tvrdé sankce – ropné embargo, zanesení severokorejských aerolinek na černou listinu nebo zadržování nákladních lodí. Čína je i v tomto bodě proti.

Zpravodajka ČT ke spekulacím o chystané jaderné zkoušce ze strany severokorejského režimu (zdroj: ČT24)

 „Myslím, že je to naprosto jasné. Čína byla vždy proti používání jednostranných sankcí v rámci mezinárodních vztahů. A to obzvláště tehdy, když takové sankce poškozují zájmy samotné Číny,“ vzkázal mluvčí čínského ministra zahraničí Lu Kang.

Viceprezidentovo diplomatické turné

Donald Trump už dříve uvedl, že situaci vyřeší s čínskou pomocí, nebo bez ní. Americký viceprezident Mike Pence, který v neděli zahájí desetidenní cestu po Asii, zdůraznil potřebu spolupráce na mezinárodní úrovni.

„Pokud jde o Severní Koreu, pracujeme společně s mezinárodními partnery na zmírnění situace. Sečteno a podtrženo – Severní Korea bude muset změnit své chování. To je postoj, na kterém jsme se s ostatními zeměmi jasně shodli,“ řekl Pence.

Trump poslal ke korejským břehům letadlovou loď. Po útoku v Sýrii a svržení největší nejaderné bomby na radikály v Afghánistánu mají agentury AFP a Reuters jasno – nový americký prezident nebude váhat s použitím síly, pokud to podle něj bude situace vyžadovat.

Studio ČT24: Připravuje se KLDR na další jaderný test? (zdroj: ČT24)