Trump si prý poradí s KLDR sám, čínský prezident v telefonátu tlačil na mírové řešení

Čínský prezident Si Ťin-pching v nejnovějším telefonátu se šéfem Bílého domu apeloval na mírové řešení napjaté situace na Korejském poloostrově. Donald Trump předtím na Twitteru označil KLDR za potížistu a zopakoval, že problém případně vyřeší i bez pomoci Pekingu. Severokorejský režim v souvislosti s blížící se americkou flotilou prohlásil, že může v obraně preventivně udeřit i jadernými zbraněmi.

„Severní Korea vyhledává potíže. Pokud se Čína rozhodne pomoci, bylo by to skvělé. Pokud ne, vyřešíme problém bez nich!“ napsal Trump na Twitteru. „Vysvětlil jsem čínskému prezidentovi, že obchodní dohoda s USA by pro ně byla o dost lepší, kdyby vyřešili problém se Severní Koreou,“ pokračoval americký prezident.

Všichni experti, s kterými jsem mluvil, říkají, že to nemá vojenské řešení, pokud by člověk nechtěl obětovat hlavní město Jižní Koreje Soul, který je v dostřelu severokorejského dělostřelectva. Docela by mě tak zajímalo, co Trump myslel.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Si Ťin-pching měl během hovoru zdůraznit, že Čína „se zavázala dosáhnout denuklearizace (Korejského) poloostrova, zachování míru a stability na poloostrově a stát za řešením problémů mírovými prostředky“.

Čínský státní list Global Times Severní Koreu vyzval, aby „dupla na brzdy ve jménu míru“, přičemž upozornil, že USA zjevně neplánují koexistovat ve světě, kde je KLDR vyzbrojená jadernými raketami.

„Pchjongjang může dál zastávat tvrdý postoj, nicméně pro jeho vlastní bezpečnost by měl zastavit své provokativní jaderné a raketové aktivity. V tomto okamžiku by se měl vyhýbat chybám,“ dodal deník.

Čína je prakticky jediným spojencem Severní Koreje a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. I asijské velmoci ale dochází trpělivost. Kvůli posledním raketovým testům v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Pchjongjang připravila o hlavní zdroj příjmů.

Trump ale chce, aby Peking na totalitní režim tlačil víc, Čína se ale zdráhá. Prezident naopak vyzval k mírovému řešení. Peking už dříve uvedl, že by chtěl Washington zapojit do přímých rozhovorů s KLDR.

Osobní setkání prezidentů prý nepomohlo

Trump a Si Ťin-pching spolu poprvé osobně jednali na dvoustranném summitu 6. a 7. dubna na Floridě. Jedním z témat byla i tehdy KLDR.

Podle Trumpa, který během své loňské předvolební kampaně Čínu opakovaně kritizoval, přineslo setkání „ohromný pokrok“ ve vzájemných vztazích. Schůzka ovšem skončila bez konkrétního posunu v řešení sporných otázek, uvedla agentura AFP.

V loňském roce provedla Severní Korea dvě nukleární zkoušky a sérii raketových testů, čímž porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Celkem Pchjongjang uskutečnil již pět jaderných zkoušek.

Na sankce ze strany mezinárodního společenství, USA i Unie totalitní režim nereaguje, Trump se proto rozhodl poslat ke korejským břehům útočnou skupinu v čele s letadlovou lodí Carl Vinson.

Tento krok podle Pchjongjangu ospravedlňuje případný obranný a preventivní úder „ze strany KLDR, která nevylučuje ani jaderný zásah“. „USA ponesou plnou odpovědnost za katastrofální důsledky, které mohou způsobit jejich panovačné a odporné činy,“ uvedl Pchjongjang v prohlášení.