Americká flotila se blíží ke korejským břehům, KLDR hrozí obranným jaderným útokem

Severní Korea varovala Spojené státy, že bude reagovat na „nezodpovědné agresivní chování“ ze strany USA a nebojí se použít „jadernou sílu“. Ke Korejskému poloostrovu nyní míří skupina útočných lodí amerického námořnictva v čele s letadlovou lodí Carl Vinson.

Letadlová loď Carl Vinson pojme tisíce lidí
Zdroj: Matt Brown/Reuters

Přesun amerického loďstva v západním Pacifiku je reakcí na nové raketové testy KLDR, které americký prezident Donald Trump nechce nechat bez odezvy. Letadlovou loď Carl Vinson s pěti tisíci vojáky a šedesáti letouny na palubě doprovází raketový křižník a dva torpédoborce.

KLDR: Za katastrofální důsledky bude zodpovědný Washington

Podle vyjádření severokorejských činitelů, k němuž se dostala televize CNN, „aktuální ponurá situace“ ospravedlňuje případný obranný a preventivní úder„ ze strany KLDR, která nevylučuje ani jaderný zásah“.

„USA ponesou plnou odpovědnost za katastrofální důsledky, které mohou způsobit jejich panovačné a odporné činy,“ uvádí Pchjongjang v prohlášení. Podle tamního ministerstva zahraničí jde o „vážnou fázi“ a KLDR je odhodlána reagovat, „jakýmkoli způsobem si Američané přejí válčit“.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se má v úterý zúčastnit Nejvyššího lidového shromáždění v zemi. Ke schůzce dojde pouhých pár dnů před oslavami narozenin zesnulého zakladatele totalitního státu Kim Ir-sena. Spekuluje se, že Pchjongjang při této příležitosti otestuje další jadernou zbraň.

Jižní Korea, která je v případě útoku první na ráně, označila americký krok s vysláním útočné jednotky za uznání „vážné situace na Korejském poloostrově“. Také Japonsko si myslí, že jde o důležitý krok a mluví o nutnosti odstrašení ze strany USA.

Trump je odhodlán jednat i bez pomoci Pekingu

Nejbližším spojencem Pchjongjangu je komunistická Čína, která chce po USA, aby se zapojily do přímých diplomatických jednání se Severní Koreou. Trump se ale nedávno nechal slyšet, že je nutné, aby Peking zvýšil na KLDR tlak, jinak Američané „vyřeší problém sami“.

Překonání rozporů nepřinesla ani nedávná schůzka Trumpa s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem na Floridě. Peking chápe, jak nebezpečný severokorejský jaderný program je, a souhlasí s tím, musí být podniknuty kroky k jeho zastavení, ale Čína nesignalizuje žádnou změnu ve svém přístupu k Pchjongjangu, upozornil v neděli šéf americké diplomacie Rex Tillerson.

KLDR na sankce nereaguje

V loňském roce provedla Severní Korea dvě nukleární zkoušky a sérii raketových testů, čímž porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Celkem Pchjongjang uskutečnil již pět jaderných zkoušek. 

Čína kvůli posledním raketovým testům v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Pchjongjang připravila o hlavní zdroj příjmů. Nedávno pak zpřísnila sankce vůči KLDr i Evropská unie.