Čínský prezident zamířil do „zimního Bílého domu“, Trump mluví o zvýšení tlaku na KLDR

Spojené státy jsou připraveny jednat samy, pokud Peking nezvýší tlak na Severní Koreu. Americký prezident Donald Trump to zopakoval před klíčovou schůzkou se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na Floridě. „Musíme počkat, co se stane,“ řekl šéf Bílého domu. Podle ministra zahraničí Rexe Tillersona by Čína mohla být součástí „nové strategie“, jak omezit jaderný program KLDR. Trump prezidenta uvítal ve svém „zimním Bílém domě“.

Trump přijal čínského prezidenta ve svém pobřežním sídle Mar-a-Lago. Jednání mají trvat do pátku. Jedním z hlavních témat bude i poslední severokorejský raketový test. Trump už dříve pohrozil, že pokud Peking nevyužije svého tlaku na Pchjongjang, bude Washington řešit situaci sám.

Klíčová budou i jednání o obchodních záležitostech. Trump během kampaně nešetřil vůči Číně kritikou.  Prezidentovi vadí, že americké podniky mají těžší přístup na čínský trh než naopak. Čína prý USA „znásilňuje“.

Čínský prezident se bude snažit vyhnout obchodní válce - jakýkoliv ústupek bude Trump moct považovat za úspěch.

„Nemyslím si, že ani jedna ze stran sahala po zbraních a hned tu druhou trestala. Obě strany vědí, že jsou tu velké problémy, s nimiž je potřeba se vypořádat. Předpokládám, že Si Ťin-pching přijede s určitými návrhy a možná i dárky, jak některé z těchto věcí řešit,“ konstatoval odborník na Čínu Scott Kennedy.

Další sporný bod představují vojenské aktivity Pekingu v Jihočínském moři. Americký šéf diplomacie přirovnal umělé ostrovy k anexi Krymu. Podle něj je potřeba k nim Číně znemožnit přístup.

Letovisko Mar-a-Lago, kde se prezidenti scházejí, původně patřilo americké podnikatelce Marjorie Merriweatherové Postové, která nemovitost v roce 1973 odkázala americké vládě k reprezentačním účelům. Trump letovisko koupil v roce 1985 a změnil ho v exkluzivní klub, jehož členové platí ročně 200 tisíc dolarů (pět milionů korun).