Trump: Severní Koreu „vyřešíme“. Klidně i bez Číny

Spojené státy „vyřeší“ problém v podobě severokorejské jaderné hrozby, ať už s pomocí Číny, nebo bez ní. V rozhovoru pro list The Financial Times to uvedl americký prezident Donald Trump. „Pokud Čína nebude řešit Severní Koreu, my budeme,“ konstatoval šéf Bílého domu s tím, že je „naprosto“ přesvědčen o tom, že USA uspějí i samy.

Trump se už tento týden setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. „Čína má na Severní Koreu velký vliv. A Čína se buď rozhodne, že nám pomůže se Severní Koreou, nebo ne. A pokud ano, bude to pro Čínu velmi dobře, pokud tomu tak nebude, tak to nebude dobré pro nikoho,“ řekl americký prezident listu Financial Times.

Věří přitom, že USA by díky případným jednostranným krokům uspěly. O jakou akci či opatření by mělo jít, ale Trump nesdělil. Existují obavy, že Pchjongjang nakonec dokáže vyvinout jadernou raketu schopnou zasáhnout pevninu USA.  

V loňském roce provedla Severní Korea dvě nukleární zkoušky a sérii raketových testů, čímž porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Celkem Pchjongjang uskutečnil již pět jaderných zkoušek.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson už během březnové návštěvy Jižní Koreje prohlásil, že americká politika „strategické trpělivosti“ vůči KLDR skončila. Pokud by se hrozba ze strany Pchjongjangu dále zvýšila, jednou z možností je podle něj i vojenská akce.

O měsíc dříve americký ministr obrany James Mattis Pchjongjang varoval, že jakékoliv použití jaderných zbraní by znamenalo„ohromující“ odpověď.

Čína je dlouhodobě jediným spojencem totalitního severokorejského režimu. Kvůli posledním raketovým testům ale v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Pchjongjang připravila o hlavní zdroj příjmů.

Trump ale po Číně žádá, aby vyvinula ještě větší tlak. Ze 70 procent obchodují Severokorejci právě s Číňany. „Obchod je pobídkou. Je to všechno o obchodu,“ řekl Financial Times bez dalších podrobností.

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová v nedělním rozhovoru pro ABC News uvedla, že USA by „již neměly přijímat výmluvy z Číny, že jsou znepokojeni“. „Je třeba, aby nám ukázali, jak znepokojeni jsou… Jedinou zemí, která může zastavit Severní Koreu, je Čína. A dobře to ví,“ podotkla velvyslankyně. 

Až do konce dubna trvá společné vojenské cvičení USA a Jižní Koreje Foal Eagle, kterého se účastní tisíce vojáků. „Na jedné straně Severní Korea porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazující balistické střely, ale na druhou stranu Jižní Korea, Spojené státy - a nyní Japonsko - trvají na cvičení. Je to začarovaný kruh, který by se mohl vymknout kontrole - a takový scénář by neprospěl nikomu,“ varoval v polovině března mluvčí čínského ministerstva zahraničí.