KLDR bude pykat za jadernou zkoušku, Rada bezpečnosti odsouhlasila tvrdé sankce

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně odsouhlasila nové mezinárodní sankce vůči KLDR v reakci na nejnovější jaderný test. Severní Korea tvrdí, že nemá v úmyslu použít své jaderné zbraně k útoku na Soul. Pchjongjang prý potřebuje nukleární arzenál k zachování stability na Korejském poloostrově.

Na textu rezoluce se minulý týden dohodly Spojené státy a Čína. Pchjongjang odpálil jadernou nálož 6. ledna, za což si vysloužil tvrdou kritiku světového společenství včetně Číny a Ruska, tedy zemí, které považuje za své nejbližší spojence.

V rámci nových sankcí se bude prověřovat veškerý náklad, který míří do Severní Koreje, případně ji bude opouštět. Zakázán byl i veškerý prodej lehkých zbraní do Pchjongjangu.

OSN navíc přidala na černou listinu obchodní zástupce KLDR v Sýrii, Íránu a Vietnamu, na novém sankčním seznamu je celkem 16 osob a 12 severokorejských subjektů. Členské státy OSN by měly dotčeným osobám zabránit ve vstupu a stejně jako v případě sankcionovaných firem či organizací by měl být zmrazen jejich majetek. Podle agentury AP jde o nejpřísnější restrikce vůči KLDR za posledních dvacet let.

Mezinárodní společenství jednotným hlasem poslalo do Pchjongjangu jednoduchý vzkaz: Severní Korea musí upustit od nebezpečných programů a vybrat si pro svůj lid lepší cestu.
Barack Obama

Čínský velvyslanec při OSN Liou Ťie-i vyzval k návratu k dialogu. „Dnešní přijetí rezoluce by se mělo stát novým výchozím bodem a základním kamenem pro politické urovnání jaderné otázky na Korejském poloostrově,“ řekl. K možnému rozmístění pokročilého amerického protiraketového systému v Jižní Koreji má podle něj Peking výhrady.

„Již jsme dali jasně najevo, že odstrašující prostředky KLDR nejsou namířeny proti našim krajanům, ale jsou určeny k ochraně míru na Korejském poloostrově a k zachování bezpečnosti v regionu, jenž čelí zlomyslnému americkému jadernému válečnému scénáři,“ zdůraznil severokorejský vyslanec při OSN So Se-pchjong v reakci na výzvu jihokorejského ministra zahraničí Jong Pjong-sea, který požadoval schválení nových tvrdých sankcí vůči KLDR.

Spojené státy vůči KLDR rozšířily i své vlastní sankce. Ministerstvo financí oznámilo, že na černou listinu byla nově zařazena desítka lidí a pět organizací s vazbami na severokorejský jaderný program. Američané tak nesmějí se sankcionovanými osobami a společnostmi obchodovat, jejich majetek na území pod správou USA bude navíc zmrazen.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24

KLDR je kvůli zkouškám jaderných zbraní a testům mezikontinentálních balistických raket vystavena restrikcím od roku 2006. V platnosti je embargo na dodávky zbraní, zakázán je dovoz a vývoz jaderné a raketové technologie. Do Severní Koreje se nesmí vyvážet ani luxusní zboží.

Vydáno pod