Letos již z KLDR neodebereme žádné uhlí, rozhodla Čína. Trestá ji za zbrojní testy

Čína zastavila dovoz uhlí ze Severní Koreje (zdroj: ČT24)

Peking zvyšuje tlak na Severní Koreu, aby podpořil sankce OSN vůči Pchjongjangu za jeho jaderný a raketový program. Proto Číňané od neděle zastavují veškerý dovoz uhlí z této země, s platností do konce letošního roku. Informovala o tom agentura Reuters. Přitom již před třemi dny Čína odmítla zásilku uhlí z KLDR v hodnotě asi jednoho milionu dolarů (přes 25 milionů korun). Stalo se tak den poté, co KLDR provedla test rakety středního doletu, který byl v rozporu s mezinárodními sankcemi.

Čína je prakticky jediným spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.

Na Čínu zároveň naléhá nová americká vláda, která chce od Pekingu více pomoci při řešení problémů s KLDR. 

USA: Nebezpečí jaderného programu KLDR roste

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v pátek na summitu G20 v Bonnu na první schůzce se svým čínským protějškem Wangem I vyzval Peking, aby na Severní Koreu působil všemi dostupnými prostředky, a tak přispěl ke snížení napětí na Korejském poloostrově.

Tillerson podle svého mluvčího Marka Tonera během setkání s Wangem rovněž zdůraznil rostoucí nebezpečí, které představuje severokorejský jaderný program a program vývoje balistických střel.

Wang později na bezpečnostní konferenci v Mnichově řekl, že by všechny státy měly aktivně hledat cestu, jak obě Koreje znovu dovést k jednacímu stolu. Čína je podle něj připravena hrát konstruktivní roli prostředníka.  

  • OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. 
  • Byly několikrát zpřísněny, Pchjongjang ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.
Vydáno pod