Nastal čas dělat víc, tlumočil Pence Trumpův vzkaz evropským spojencům

Pence vyzval v Mnichově evropské země NATO k dodržování závazků (zdroj: ČT24)

Pro většinu spojenců z NATO přišel čas dělat víc pro společnou obranu, řekl v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci americký viceprezident Mike Pence. Spojenci podle něj musejí nést spravedlivý díl zodpovědnosti, jinak podkopávají základy společné Aliance. Zdůraznil i to, že USA poženou Rusko k zodpovědnosti.

Pence připomněl závazek 28 členských zemí NATO z roku 2014 zvýšit do deseti let své výdaje na obranu alespoň na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Zatím to podle něj plní jen Spojené státy a čtyři další členské země. Nyní je potřeba, aby tak učinily i ty ostatní. 

Americký prezident Donald Trump podle Pence očekává, že spojenci dodrží své slovo. „Slib prezidenta Trumpa zní: Budeme stát po boku Evropy, dnes a každý den. Mír přichází jen skrze sílu. Mohu vás ujistit, že pod vedením prezidenta Trumpa budou Spojené státy silné, silnější než kdy dříve,“ poznamenal viceprezident.

„Byli jsme vám věrní po celé generace. A pokud budete důvěřovat nám - pod prezidentem Trumpem, nezklameme vás ani my. Osudy Spojených států a Evropy jsou propojené. A do budoucnosti budeme rozhodně kráčet společně. Tohle vám slibuje prezident Trump,“ dodal Pence.

Řeknu to jasně: Prezident Spojených států očekává, že naši spojenci budou držet slovo a že tento závazek naplní. A pro většinu to znamená, že přišel čas dělat víc. Slib nést společně zátěž mnozí až příliš dlouho nenaplňovali, což podkopává samotné základy naší Aliance.
Mike Pence
americký viceprezident

Pence také prohlásil, že Spojené státy povedou Rusko ke zodpovědnosti. Za Trumpovy vlády také Amerika nikdy nedovolí, aby Írán získal jadernou zbraň. Spojené státy podle Pence ještě posílí svou armádu.

Německo udělá vše pro splnění závazku

Druhý den konference zahájila německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla, že Německo udělá vše pro to, aby zvýšilo výdaje na obranu na dvě procenta HDP, jak se k tomu zavázalo. Podle ní je dobré fungování Severoatlantické aliance v zájmu Německa, Evropské unie i Spojených států. 

„Cítíme se tímto cílem zavázáni,“ prohlásila Merkelová k několik let starému závazku. „Uděláme vše pro to, abychom ho naplnili,“ přislíbila také. Německo zatím na obranu dává asi 1,2 procenta HDP. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel ale její slova s tím, že neví, odkud by taková suma měla přijít.

Angela Merkelová při projevu na konferenci
Zdroj: Reuters

Díl odpovědnosti pro každého spojence

„Různí spojenci NATO dosáhnou cíle v odlišných letech. Myslím ale, že to bude v následujícím desetiletí. Někteří už podmínku dvou procent splnili - Spojené státy, Velká Británie, Polsko, Estonsko, Řecko. Rumunsko nyní deklarovalo, že se mu to podaří ještě letos. Litva a Lotyšsko pak příští rok,“ uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg. 

Česká republika může zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2025,
prohlásil šéf české obrany Martin Stropnický (ANO). Podle ministra zahraničí ČR Lubomíra Zaorálka je vše otázkou dohody. Nesmyslné by podle něj bylo, aby se Česko závazek snažilo splnit během několika málo let. „Kdybychom se rozhodli, že teď v krátké době naplníme ten závazek, tak si myslím, že by to byla pohroma,“ řekl.

Svůj díl odpovědnosti musí podle německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové nést každý spojenec. Ve svém projevu taky ministryně zdůraznila i význam celoevropských obranných aktivit. Ministryně také hned první den jednání upozornila, že není možné spoléhat se pouze na Spojené státy.

Musíme nést náš díl nákladů. Říkáme tomu sdílení zátěže. Samozřejmě, že to je otázka peněz. Na druhou stranu rozložení zátěže na víc ramen není jen o dolarech nebo eurech. Jde především o princip, že stojíme při sobě. Tady nejsou žádné ale.
Ursula von der Leynová
německá ministryně obrany

Americký ministr obrany James Mattis v Mnichově znovu potvrdil závazek Spojených států bránit své spojence. Poukázal také na fakt, že bezpečnost v dnešním světě nedokáže zajistit žádná země osamoceně, ale je to možné jen v týmu. 

Česko v bavorské metropoli zastupují ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Merkelová se vyslovila také pro zlepšení evropské spolupráce na obranném poli a posílení evropské obranyschopnosti. Evropská obrana ale podle ní nemůže být alternativou k NATO, musí se do něj začlenit.

Kancléřka rovněž zdůraznila, že se evropské země ani dnes neobejdou bez vojenské podpory Spojených států, například v boji proti islámskému terorismu. K jeho poražení je podle ní také důležité, že jsou do boje zapojeny muslimské země. Očekává přitom, že muslimské náboženské autority budou jasně dávat najevo, že se distancují od terorismu.

Ve svém projevu se šéfka německé vlády dotkla i vztahu s Ruskem, který ani léta po skončení studené války nepovažuje za stabilní a spolehlivý. Bude se snažit, aby se to změnilo.