Rada bezpečnosti OSN kritizuje Severní Koreu za raketovou zkoušku

RB OSN odsoudila severokorejský raketový test (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN ve společném prohlášení tvrdě odsoudila KLDR za nedělní test balistické střely středního doletu. Dokument, jenž na Twitteru zveřejnilo Švédsko, které jako nestálý člen nyní v RB OSN zasedá, zdůrazňuje, že Pchjongjang jednal v rozporu s mezinárodními závazky a s dřívějšími rezolucemi.

„Členové RB OSN rozhodně nesouhlasí s jakýmikoli aktivitami KLDR v oblasti balistických střel,“ uvádí společné prohlášení s tím, že RB OSN vyslovuje zármutek nad tím, že KLDR investuje finance do balistického programu, zatímco se občané této asijské země potýkají s neřešenými velkými nedostatky.

Severní Korea v neděli oznámila, že provedla „úspěšný test nového typu rakety země-země středního až dlouhého doletu, která je schopna nést jadernou hlavici“. Jihokorejské ministerstvo obrany je přesvědčeno, že nejnovější raketový test KLDR byl provokací, jejímž cílem bylo vyzkoušet reakci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Prohlášení RB OSN zároveň kritizuje i neúspěšný test rakety středního doletu z 19. října loňského roku. Ten následoval po taktéž neúspěšné zkoušce z 16. října.

Právě Jižní Korea, Spojené státy a Japonsko ke svolání zasedání Rady bezpečnosti vyzvaly. Tyto tři země také nedělní zkoušku společně odsoudily. Oznámilo to americké ministerstvo obrany s tím, že Washington obě asijské spojenecké země ujistil, že neochvějně za Soulem i Tokiem stojí, napsala agentura Reuters.

Jihokorejské ministerstvo obrany mezitím podle agentury Jonhap sdělilo, že Spojené státy přislíbily během nadcházejícího pravidelného společného vojenského cvičení nasadit své strategické složky. Podrobnosti ministerstvo neuvedlo. Ze zprávy také podle Reuters není jasné, zda rozmístění strategických složek je odpovědí na raketový test KLDR.

Zmíněná cvičení obou armád začínají obvykle v březnu. Pchjongjang pravidelně manévry kritizuje jako přípravu na invazi.

KLDR kritiku odmítá

Plánovaná cvičení kritizoval severokorejský vyslanec při OSN. Podle něj vážně narušují mír a bezpečnost v regionu. Odmítl také odsuzující prohlášení Rady bezpečnosti OSN. Všechny zbrojní zkoušky Pchjongjangu označil za „sebeobranná opatření“ určená k ochraně lidu KLDR. 

„Veškeré testovací odpaly prováděné Severní Koreou jsou určeny k budování sebeobrany. Jedná se o opatření k ochraně suverenity země a bezpečnosti občanů před přímými hrozbami nepřátelských sil,“ uvedl podle agentury Reuters severokorejský velvyslanec při OSN v Ženevě Han Te-song. „Z tohoto důvodu moje delegace rezolutně odmítá nejnovější prohlášení Rady bezpečnosti a všechny rezoluce OSN vůči mé zemi,“ dodal.