Klíčová schůzka Trumpa a Si Ťin-pchinga se blíží, KLDR demonstruje sílu další raketou

Horizont ČT24: KLDR znovu testovala raketu (zdroj: ČT24)

Severní Korea v noci testovala další balistickou raketu. Podle jihokorejské armády byla střela odpálena z východního pobřeží KLDR a po šedesáti kilometrech spadla do moře. Poslední severokorejská provokace přišla krátce před schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, kteří budou jednat i právě o zvýšení tlaku na Pchjongjang.

Velení jihokorejské armády oznámilo, že „Severní Korea odpálila balistickou střelu z oblasti města Sinpcho v provincii Hamgjong namdo do Japonského moře“. Podle Soulu raketa uletěla pouhých 60 kilometrů, což je podstatně kratší vzdálenost, než kterou urazily rakety během zkoušek v poslední době.

Americká armáda i Jižní Korea odhadují, že šlo o balistickou raketu středního doletu KN-15, kterou Severní Korea testovala už v únoru. Analytici se snaží vyhodnotit, zda kratší vzdálenost znamená, že test byl neúspěšný. Jeden odborník v této souvislosti uvedl, že se mohlo jednat o test související s vývojem mezikontinentální balistické rakety na tuhé pohonné látky.

Americké vládní zdroje ale později novinářům sdělily, že KLDR při testu odpálila raketu středního doletu Scud vyvinutou za studené války v Sovětském svazu. „Jsme přesvědčeni, že to byl Scud s tekutým palivem. Raketa se vymkla kontrole a urazila jen část předpokládané dráhy,“ uvedl zdroj z Bílého domu. Podle ruské dokumentace je dolet rakety 300 kilometrů. 

Japonsko označilo nejnovější severokorejský raketový test za „extrémně problematický“ a předložilo KLDR rezolutní protest. Japonský premiér Šinzó Abe varoval, že od Severní Koreje lze očekávat další provokativní akci.

Japonsko by prý případně spolupracovalo se Spojenými státy a Jižní Koreou. „Americké tichomořské velitelství je k zachování bezpečnosti odhodláno úzce spolupracovat s Japonskem i Jižní Koreou,“ citovala sdělení americké armády agentura AFP. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v komuniké uvedl, že Spojené státy toho „už o KLDR řekly dost“, a záležitost dále nekomentoval.

Trump a Si Ťin-pching spolu mají jednat ve čtvrtek a v pátek na Floridě. Očekává se, že vůdci budou hovořit mimo jiné o tom, jak přimět severokorejský diktátorský režim, aby ukončil své jaderné a raketové zkoušky. Trump se nedávno nechal slyšet, že pokud Peking Washingtonu s KLDR nepomůže, „vyřeší“ USA problém se Severní Koreou samy.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí ale konstatovala, že Peking mezi posledním severokorejským raketovým testem a nadcházející schůzkou prezidentů nespatřuje žádnou
souvislost. Čína prý všechny zúčastněné strany žádá, aby situaci nevyhrocovaly.

Existují obavy, že Pchjongjang nakonec dokáže vyvinout jadernou raketu schopnou zasáhnout pevninu USA.

V loňském roce provedla Severní Korea dvě nukleární zkoušky a sérii raketových testů, čímž porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Celkem Pchjongjang uskutečnil již pět jaderných zkoušek.

I Peking vůči KLDR postupně přitvrdil, podle Trumpa ale ne dost

Čína je dlouhodobě jediným spojencem totalitního severokorejského režimu. Kvůli posledním raketovým testům ale v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Pchjongjang připravila o hlavní zdroj příjmů.

Trump ale po Číně žádá, aby vyvinula ještě větší tlak. Ze 70 procent obchodují Severokorejci právě s Číňany.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce, které byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila. Podle satelitních záběrů je pravděpodobné, že Pchjongjang nyní chystá nový jaderný test.