Obama zmírnil trest Chelsea Manningové z kauzy WikiLeaks. Z vězení vyjde v květnu

Odcházející americký prezident Barack Obama zmírnil trest Chelsea Manningové. Bývalá analytička vojenské zpravodajské služby byla odsouzena na 35 let za vyzrazení utajovaných amerických dokumentů serveru WikiLeaks. Místo v roce 2045 opustí Manningová vězení už letos 17. května. Kromě Manningové zkrátil Obama tresty dalším 208 vězňům a dalších 64 omilostnil. Mezi nimi je i bývalý vysoký generál James Cartwright.

Ještě jako vojín Bradley Manning byla Manningová před změnou pohlaví v roce 2013 odsouzena za to, že serveru WikiLeaks poskytla v letech 2009 a 2010 více než 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. 

Zveřejněné interní materiály naznačují porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek.

Manningová byla zatčena v roce 2010, ve vězení tak strávila více než šest let. Obamova administrativa čelila delší dobu tlaku na její propuštění. Odsouzená se loni dvakrát pokusila o sebevraždu v mužském vězení ve Fort Leavenworth v Kansasu, kde si odpykává trest. Držela také hladovku, kterou ukončila poté, co jí armáda přislíbila poskytnutí léků, které Manningová bere kvůli své transsexualitě. 

Milost dostal i generál, který při výslechu lhal FBI

Obama, který v pátek předá úřad zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi, zkrátil tresty 209 vězňům včetně Manningové a dalších 64 omilostnil. Mezi nimi i bývalého generála amerického vojenského námořnictva Jamese Cartwrighta.

Cartwrighta v roce 2012 vyslýchali vyšetřovatelé FBI kvůli knize, v níž byly obsaženy důvěrné informace o americkém útočném softwaru Stuxnet. Loni v říjnu Cartwright před soudem přiznal, že vyšetřovatelům FBI nepravdivě popřel, že byl zdrojem tajných informací. Sedmašedesátiletý generál, původně bojový letec, byl v době aktivní služby považován za blízkého poradce prezidenta Baracka Obamy.

Většina z dalších omilostněných byla odsouzena za nenásilné drogové trestné činy, napsala agentura AP. Celkem Obama během svého působení v prezidentském úřadu podle agentury Reuters omilostnil 212 vězňů a 1385 vězňům zkrátil tresty.