Manningová ukončila několikadenní hladovku. Armáda jí přislíbila léky

Chelsea Manningová, odsouzená za vyzrazení tajných dokumentů serveru WikiLeaks, ukončila v úterý hladovku, kterou držela od pátku. Učinila tak poté, co jí vězeňská správa přislíbila poskytnutí léků. Manningová je bere kvůli své transsexualitě.

Manningová si před zahájením hladovky stěžovala, že jí vězeňská správa odpírá potřebné léky a neposkytuje jí dostatečnou péči. Nyní se ale dohodla se zástupci věznice, že svůj protest ukončí pod podmínkou zahájení nové terapie. Prvním krokem by mělo být podstoupení operace, kterou Manningové už v dubnu doporučili psychologové.

„Neskonale se mi ulevilo, že armáda konečně dělá správnou věc. Tleskám jí za to. To je vše, co jsem chtěla – zkrátka být sama sebou,“ napsala v pondělním stanovisku. Armáda zatím vstřícné gesto nijak nekomentovala. Krok přichází v době, kdy v červenci oficiálně zrušila zákaz přístupu pro transgender osoby.

Příznivci vojína Bradleyho Manninga, dnes již Chelsea Manningové
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan

Ještě jako vojín Bradley Manning byla Manningová před změnou pohlaví v roce 2013 odsouzena k 35 letům vězení za to, že serveru WikiLeaks poskytla v letech 2009 a 2010 přes 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu.

Voják byl obžalován z dvacítky trestných činů, za které mu hrozilo až 90 let vězení. Unikl ale obvinění z napomáhání nepříteli a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění. O podmínečné může požádat po vypršení třetiny trestu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Krátce po odsouzení Manning oznámil, že začne žít jako žena. Vojenské nápravné zařízení ve Fort Leavenworthu ve státě Kansas povolilo bývalému vojínovi hormonální terapii vedoucí ke změně pohlaví z mužského na ženské.

Právní zástupci Manningové si už několikrát stěžovali na to, že vězeňská správa podle nich s odsouzenou špatně zachází. Letos v červenci se Manningová pokusila ve vězení o sebevraždu.