Americký generál vyzradil informace o tajném viru

Washington – Americké ministerstvo spravedlnosti má plné ruce práce s únikem dalších tajných informací. Generál James Cartwright, který působil ve funkci místopředsedy sboru náčelníků štábů, údajně tisku prozradil informace o útočném počítačovém viru Stuxnet, který Spojené státy použily při kybernetickém útoku na Írán.

Třiašedesátiletý Cartwright, který armádu opustil v srpnu 2011, údajně stál za informací listu The New York Times z června 2012 o viru Stuxnet vyrobeném v laboratořích amerických tajných služeb. Virus napadl v roce 2010 íránské počítačové sítě, které obsluhovaly program na obohacení uranu. Po napadení byla tisícovka centrifug dočasně vyřazena z provozu.

Projekt Stuxnet schválil bývalý prezident USA George Bush a nynější prezident Barack Obama ho převzal a rozšířil. Když se informace o viru dostala na veřejnost, žádal Kongres vyšetřování a přísný trest. Vedení republikánů v roce 2012 obviňovalo tým Baracka Obamy, že informaci o Stuxnetu záměrně zveřejnil, aby v prezidentské volební kampani prokázal Obamovu péči o americkou národní bezpečnost.

Část kódu viru Stuxnet v roce 2010 v důsledku programátorské chyby nedopatřením unikla na internet. Vláda tehdy podle amerického tisku zvažovala, zda kvůli vyzrazení protiíránské útoky nezastaví. Obama po konzultaci se svými poradci rozhodl, že projekt může pokračovat.

Američtí vyšetřovatelé Cartwrighta podezírají, že listu The New York Times vyzradil informaci o tom, že Stuxnet vyvinuli v laboratořích Národní agentury pro bezpečnost (NSA) američtí experti ve spolupráci s Izraelem.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)