Na Ukrajině zemřel další ruský generál, „nedokázal se držet stranou“

Nad Ukrajinou byl podle médií sestřelen letoun s generálmajorem ruských vzdušných sil ve výslužbě Kanamatem Botaševem, který zemřel. O úmrtí informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Generální štáb ukrajinské armády v neděli informoval o sestřelení ruského bitevníku Su-25 nad Luhanskou oblastí s tím, že se pilot nestihl katapultovat. Letoun měl být podle štábu zničen nedaleko města Popasna, kde probíhají nejtvrdší boje.

Jeden z bývalých Botaševových kolegů potvrdil, že generálmajor plnil na Ukrajině úkoly právě na palubě tohoto letounu. Krátce před smrtí dosáhl generálmajor 63 let.  

Botašev patřil do nejvyšší třídy podle klasifikace ruských vojenských pilotů. Výcvik těchto pilotů trvá asi deset až dvanáct let a podle dřívějších informací agentury RIA Novosti stojí přibližně osm milionů dolarů (asi 184 milionů korun), uvedla BBC.

„Chtěl jsem se prostě proletět“

Botaševovu kariéru provázely přešlapy, kvůli kterým se dostal dokonce před soud. V červnu 2012 byl obviněný z nehody stíhačky Su-27 u Petrozavodsku. List Novaja gazeta tehdy uvedl, že generál požádal svého přítele plukovníka, aby se s ním ve stíhačce proletěl, i když sám Botašev k tomu neměl povolení. Za letu se pak měl pokusit o leteckou akrobacii, nad strojem ale ztratil kontrolu a zřítil se k zemi. Piloti se katapultovali. 

„Chtěl jsem se prostě proletět se stíhačkou tohoto typu. Nepočítal jsem s tím, že takové letadlo má své vlastnosti,“ řekl Botašev u soudu. Následně také vyšlo najevo, že se podobného přečinu Botašev už v minulosti dopustil, a to v roce 2011, kdy bez povolení pilotoval letoun Su-34.

Soud jej následně shledal z nehody vinným, generálmajor odešel s podmínkou a pokutou ve výši pět milionů rublů, uvádí BBC. Pracoval pak v Leningradské oblasti jako zástupce předsedy organizace, která spolupracuje s ruskou armádou.

Z jakého důvodu se generál ve výslužbě ocitl v bitevníku Su-25 na Ukrajině, není jasné. Jeho bývalí podřízení se ale domnívají, že se „jednoduše nedokázal držet stranou“.

Botašev je nejvýše postavený příslušník ruského letectva, jehož smrt na Ukrajině vyšla najevo. Jeho osobní účast v bojích může svědčit buď o tom, že Moskva staví armádní piloty před složité úkoly, nebo o skutečnosti, že se jí nedostává vysoce kvalifikovaných specialistů, nastiňuje BBC.

Podle ukrajinského generálního štábu bylo od začátku bojů sestřeleno přes dvě stě ruských vojenských letadel. Potvrzená dosud byla smrt dvou ruských generálů na Ukrajině, úmrtí dalších šesti je neověřeno.