TÉMA

Voroněž

Prigožin je postižen vlastní velikostí a Putin už není mocný vládce, míní bývalý velvyslanec Kolář

Podle bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře ukázala sobotní vzpoura wagnerovců mnohé. Šéf zmíněné žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin podle něj přecenil svůj význam i vliv, ruský vůdce Vladimir Putin ze vzpoury vyšel jako poražený, už není mocným vládcem a lidé v zemi mu v tuto chvíli nevěří. Někdejší diplomat a současný poradce českého prezidenta Petra Pavla to uvedl v Interview ČT24.
26. 6. 2023|

Případ Frančetti se vrací k projednání. Osvobození zrušil vrchní soud

Případ Rusa Alexandra Frančettiho bude muset znovu projednat pražský městský soud. Zprošťující rozsudek zrušil odvolací Vrchní soud v Praze. Obžaloba muže viní z toho, že se při ruské anexi Krymu v roce 2014 podílel na násilném zadržení přinejmenším jedenácti proukrajinsky smýšlejících lidí. Frančetti vinu odmítal. Za založení organizované zločinecké skupiny zaměřené k páchání teroristického útoku mu úřady mohou uložit až patnáct let vězení.
25. 5. 2023|

Většina Rusů si přeje mírové rozhovory. Kvůli válce protestují branci i zkušení mariňáci

Od konce léta se mění nálady v ruské společnosti a narůstá počet lidí, kteří se kloní k začátku mírových rozhovorů s Ukrajinou. Vychází to z průzkumů veřejného mínění v ruské společnosti od centra Levada, které prezentoval portál Re:Russia. Na sociálních sítích si stěžují ruští mariňáci a ve Voroněži protestují příbuzní mobilizovaných mužů, kteří zemřeli na frontě.
9. 11. 2022|

Na Ukrajině zemřel další ruský generál, „nedokázal se držet stranou“

Nad Ukrajinou byl podle médií sestřelen letoun s generálmajorem ruských vzdušných sil ve výslužbě Kanamatem Botaševem, který zemřel. O úmrtí informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě.
26. 5. 2022|