Prigožin je postižen vlastní velikostí a Putin už není mocný vládce, míní bývalý velvyslanec Kolář

Hostem pořadu Interview ČT24 byl Petr Kolář (zdroj: ČT24)

Podle bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře ukázala sobotní vzpoura wagnerovců mnohé. Šéf zmíněné žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin podle něj přecenil svůj význam i vliv, ruský vůdce Vladimir Putin ze vzpoury vyšel jako poražený, už není mocným vládcem a lidé v zemi mu v tuto chvíli nevěří. Někdejší diplomat a současný poradce českého prezidenta Petra Pavla to uvedl v Interview ČT24.

Wagnerovci v čele s Prigožinem táhli v sobotu směrem na Moskvu proti, dle jejich názoru, zkorumpovanému a neschopnému vedení ruské armády. „Prigožinova kritika ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Vitalije Gerasimova byla dlouhodobě ostrá. Používal v ní poměrně expresivní výrazy a nikdy se nedočkal z Kremlu žádného okřiknutí nebo napomenutí,“ upozornil Kolář.

„Právě to u něj samotného možná vyvolalo dojem, že je předurčen k tomu, aby nastolil pořádek. To se některým magorům stává, že jsou postiženi vlastní velikostí a neomylností,“ doplnil.

Šéf žoldnéřské skupiny si podle Koláře na rozdíl od Šojgua a Gerasimova, kteří jsou na prezidentovi Putinovi závislí, vytvořil vlastní existenci. „Pomáhal Putinovi, byl mu blízký, ale zároveň si udržoval jakousi nezávislost,“ pokračoval v bilancování sobotního pochodu, který ještě tentýž den skončil. 

„Vyhodnotil si, že to může zkusit, protože chtěl. Najednou mu ale pravděpodobně došlo, že v tažení na Moskvu nebude podporován oficiálními složkami, což si možná chvíli myslel, protože se mu asi při kritice Šojgua a Gerasimova dostávalo signálů, že to dělá správně,“ naznačil Kolář.

Při tažení na Moskvu wagnerovce nikdo nezastavil. Vojáci žoldnéřské skupiny obsadili Rostov na Donu, armádní letiště ve Voroněži a překonali vzdálenost přes sedm set kilometrů. Podle bývalého velvyslance v Rusku to vypovídá spíše o netečnosti než o podpoře.

„Ruská společnost trpí syndromem naučené bezmocnosti. Lidé mají pocit, že nemají možnost věci ve své zemi ovlivňovat,“ zdůraznil Kolář, který zároveň poznamenal, že prezident Putin vychází ze sobotní vzpoury jako poražený. „V tuhle chvíli mu podle mě Rusové příliš nevěří.“ 

Princip strachu

Současný poradce českého prezidenta Petra Pavla dále konstatoval, že už ruský vládce není tak mocný, jak se snaží prezentovat.

„Princip strachu, který byl v Rusku odjakživa určující, už teď asi fungovat nebude. A Putin to ví. Celou dobu ho využíval, stavěl na něm svou moc a najednou se lekne Prigožina a nabídne mu východisko, aby se nedělo, co by neměl pod kontrolou? Jak je možné, že ho mocný vládce nerozmáčkl jako červa?“ přemítal Kolář a pozastavil se i nad hledáním šéfa wagnerovců ruskou tajnou službou FSB.

„Otázkou je, zda FSB bude chtít Prigožina najít. Nebo už přemýšlí o tom, jak se zbavit Putina,“ dodal Kolář.