Ruští vojáci získali kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Po útoku v areálu hořelo

Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo ukrajinské ministerstvo energetiky. V areálu vypukl požár, podle služby pro mimořádné situace oheň vzplál ve výcvikové budově. Požár se už podařilo uhasit. Ředitel elektrárny televizi Ukrajina 24 řekl, že bezpečnost týkající se radiace je zajištěna. Média zprvu informovala, že hasiči kvůli ruské střelbě nemohli dorazit na místo, později však server RBK Ukrajina i agentura Ukrinform informovaly, že jim byl přístup umožněn. Elektrárna se podle ukrajinských úřadů dostala pod kontrolu ruských vojáků, píší média.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Záporožská jaderná elektrárna na Ukrajině funguje normálně a nehrozí nebezpečí úniku radioaktivního materiálu. Po nočních bojích ji nyní hlídají ruští vojáci a Moskva na místo vyslala svoje inženýry, kteří umí s vybavením zacházet. Na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN to řekl ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja. Západní státy se podle něj svými varováními ohledně možných nebezpečí střelby v bezprostředním okolí největší jaderné elektrárny v Evropě snaží rozdmýchat umělou hysterii. 

Ruská vojska se k Enerhodaru přiblížila už ve středu, civilisté je ale podle agentury Unian do města nepustili. Ve čtvrtek starosta Dmytro Orlov sdělil, že se k městu blíží kolona více než sta těžkých vozidel. Ruské síly podle něj ostřelovaly barikádu, použily zbraně proti civilistům, načež konvoj vyrazil směrem k jaderné elektrárně. Ukrajinská strana informovala, že ruští vojáci na elektrárnu zaútočili kolem půlnoci.

„Pozor! Technika Ruské federace střílí na Záporožskou jadernou elektrárnu. V největší evropské jaderné elektrárně hrozí reálné jaderné nebezpečí. Požadujeme zastavení palby z těžké techniky na Záporožskou jadernou elektrárnu,“ uvedl v noci podle médií mluvčí zařízení Andrij Tuz.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v ní dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy“. „Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce. (…) Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal podle webu RBK Ukrajina.

Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že při útoku byl zasažen jeden ze šesti jaderných bloků, ale na jeho bezpečnost to vliv nemělo. Mluvčí elektrárny upřesnil, že tento blok byl renovován a tedy odstaven, ale jaderné palivo v něm bylo.

Požár dostali hasiči po hodině pod kontrolu

Starosta nedalekého města Enerhodar mezitím informoval, že v jaderné elektrárně vypukl požár. „V důsledku nepřetržitého nepřátelského ostřelování budov a bloků největší jaderné elektrárny v Evropě Záporožská jaderná elektrárna hoří,“ napsal na sociální síti Telegram Orlov.

„Informace, které přicházely po půlnoci, byly opravdu dramatické. První zprávy říkaly, že v tomto obrovském areálu, kde je celkem šest jaderných reaktorů, hoří. Zároveň se objevovaly informace, že se v areálu (…) ozývá střelba,“ popsal zahraniční zpravodaj ČT Jakub Szántó z ukrajinského Ternopilu.

Záběry z bezpečnostní kamery zachytily světlici dopadající k Záporožské jaderné elektrárně
Zdroj: Reuters

Podle ukrajinské služby pro mimořádné situace se požár podařilo uhasit asi hodinu poté, co s plameny začali bojovat hasiči. Při zásahu nedošlo k žádným obětem na životech, uvedla služba. Požár nezasáhl samotnou elektrárnu. Požár se podle zpravodaje ČT rozšířil na celkem 2500 metrů čtverečních v jedné z hal. „Naštěstí se v následujících hodinách ukázalo, že šlo o požár v jednom z objektů, který je určený pro nácvik havarijních situací především pro místní hasiče a záchranáře,“ přiblížil Szántó.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) následně potvrdila, že požár nezasáhl nepostradatelná zařízení elektrárny. Zaměstnanci zařízení zůstávají na místě a kontrolují stav bloků.

MAAE chce na Ukrajině zajistit bezpečnost elektráren

Agentura MAAE vyzvala k ukončení bojů u jaderné elektrárny a poznamenala, že ukrajinské úřady nezjistily žádnou změnu úrovně radiace, napsala agentura AFP. Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj dříve informovala o zvýšené radiaci. Tuto zprávu ale mluvčí elektrárny popřel.

Kvůli situaci v Záporožské jaderné elektrárně vystoupil ve čtvrtek generální ředitel MAAE Rafael Grossi. Agentura chce na Ukrajině zajistit bezpečnost jaderných elektráren, a to včetně nefunkčního zařízení v Černobylu. Během útoku podle něj byli zraněni dva lidé, bezpečnost v areálu není podle Grossiho ohrožena.

Ukrajinské jaderné elektrárny
Zdroj: ČT24

Drábová: Rusové porušili ženevské konvence

„Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží,“ komentovala na Twitteru útok šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle Drábové zůstávají samotné jaderné bloky elektrárny nepoškozené. U prvního bloku došlo jen k poškození pomocných budov, což nemá vliv na bezpečnost. V provozu je aktuálně jen čtvrtý blok elektrárny, ostatní jsou buď v odstávce, nebo byly odpojeny od sítě a ochlazují se.

Také podle informací poskytnutých Drábovou je areál elektrárny obsazený ruskými vojáky. „V mém bývalém světě platilo, že na jadernou elektrárnu se neútočí, protože je to v rozporu s ženevskými konvencemi, které upravují ochranu civilních obyvatel v případě války,“ poznamenala ve vysílání ČT24 Drábová. Zároveň ale upozornila, že není třeba panikařit. „Nic závažného z hlediska jaderné bezpečnosti, z hlediska radiační situace, se neděje.“

Johnson chce kvůli útoku na elektrárnu svolat Radu bezpečnosti OSN

Kvůli situaci v záporožské elektrárně ukrajinský prezident telefonoval se svým americkým protějškem a Joe Biden podle agentury Reuters podpořil Zelenského požadavek, aby v oblasti okamžitě přestaly boje.

O „znepokojivé situaci“ mluvil se Zelenským také premiér Spojeného království Boris Johnson, ten vyzval k okamžitému zastavení útoku a zajištění neomezeného přístupu do elektrárny záchranným složkám. „Bezohledné činy prezidenta Putina“ mohou podle něj ohrozit bezpečnost celé Evropy. Kvůli útoku na elektrárnu chce Johnson svolat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Podle britského ministra obrany Bena Wallace si ruský prezident Vladimir Putin útokem na jadernou elektrárnu zahrává s ohněm.

S prezidentem Zelenským hovořil i kanadský premiér Justin Trudeau. „Nepřijatelné ruské útoky musí okamžitě přestat,“ napsal na Twitteru.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová k útoku na ukrajinskou elektrárnu (zdroj: ČT24)

Kvůli Záporožské jaderné elektrárně spolu mluvili také americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová a její ukrajinský protějšek Herman Haluščenko. Granholmová na Twitteru mimo jiné uvedla, že v blízkosti nebyla zaznamenána zvýšená radiace a že reaktory jsou bezpečně vypínány.

Útok odsoudili i čeští představitelé. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je nesmyslný, nezodpovědný a nebezpečný. „Radiace z elektrárny by mohla ohrozit celou Evropu,“ napsal Lipavský. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) útok „ukazuje, jak nebezpečný postup Vladimir Putin zvolil a že žádná pravidla a dohody pro něj neplatí.“ Jedině jednotný postup Západu podle něj může obnovit naději na diplomatické řešení.

Záporožská jaderná elektrárna je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 megawattů (šest energobloků po 1000 megawattech). Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 megawattů) je pátá největší na světě.

Ruští vojáci už dříve ovládli odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl, která leží zhruba sto kilometrů severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a v níž se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa.

Rusko pokračuje i v ostřelování ukrajinských měst. Letecké poplachy hlásí Oděsa, Bila Cerkva, Volyňská oblast, Žytomyr či hlavní město Kyjev, informoval list The Kyiv Independent. Ruská armáda podle něj obsadila televizní vysílací věž ve městě Cherson a panují obavy, že ji bude chtít využít pro šíření dezinformací ve městě.