Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Po dvou dnech, kdy v mezitýdenním srovnání počty nově nakažených klesly, byl tentokrát přírůstek proti minulé neděli zhruba o tisíc případů vyšší. Stále vysoký je také počet obětí nákazy. S covidem-19 v minulém týdnu v Česku zemřelo 635 lidí. O týden dříve to bylo 672 zemřelých.

Laboratoře v neděli provedly zhruba 54 700 testů, asi o sedm tisíc méně než před týdnem. Podíl pozitivních vzorků v případě preventivních testů se zvýšil na 11,47 procenta, o týden dříve byl necelých osm procent. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se pozitivita zvýšila z 35,58 na 39,01 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, potvrdily testy nákazu u 16,62 procenta lidí, což je o 2,5procentního bodu více než před týdnem.

Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, k pondělí na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1201 nově potvrzených nákaz. V devíti regionech Česka je k pondělí incidence vyšší než tisíc, v některých z nich výrazně. Nejhorší situace je nadále v Olomouckém kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 1641 nakažených. Relativně nejlépe je na tom stále Karlovarský kraj, kde na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 469 případů. V žádném jiném regionu se incidence nedostala pod 900. Od neděle ale ve čtyřech krajích klesla, jsou to Liberecký, Moravskoslezský, Jihočeský a Pardubický.

Počet hospitalizovaných se mírně zvýšil na 5804 pacientů, v těžkém stavu je 947 z nich. Například v českokrumlovské nemocnici se situace z hlediska počtu pacientů zhoršuje. V pátek měli kolem dvaatřiceti pacientů, teď jich je zhruba čtyřicet. Podle ředitele nemocnice Vojtěcha Remeně mají problémy s personálem na oddělení ARO či na covidové jednotce. Chybí sestry a ošetřovatelský personál.

Špitál požádá o čtyři vojáky, kteří by plnili roli pomocných sil pro sestry. „Bohužel ti covidoví pacienti, co jsou na intenzivních péčích, jsou většinou obrovští. Mají třeba 150, 160 kilo. S takovými lidmi se strašně těžko manipuluje,“ sdělil ČT24 Remeň.

Ředitel českokrumlovské nemocnice Vojtěch Remeň o dobrovolnících nastupujících do nemocnic (zdroj: ČT24)

V prostějovské nemocnici je největší tlak na lůžka intenzivní péče. Z dvanácti v pondělí zůstala volná pouze dvě. Nečekaně rychle se ale podle zdravotníků plní také standardní covidová oddělení. „Ve standardech opravdu poprvé zažíváme situace, kdy se blížíme stropu kapacity a uvažujeme o možnosti překladu v rámci standardní péče,“ sdělil předseda představenstva Středomoravské nemocniční Jiří Ševčík. Pacienti by směřovali do jiných zařízení v rámci kraje.

Nemocnice také přestavují klasická oddělení na covidová. „V pátek jsme vyklidili veškeré chirurgické pacienty a od soboty zase fungujeme jako covidové oddělení,“ popsala vrchní sestra z Oblastní nemocnice Příbram Marie Strnadová. Zařízení také do určité míry omezují plánované výkony.

Podle zdravotníků se současná situace liší od toho, co prožívali během předchozích vln. „Je problém, že se to opakuje. Zaměstnanci vědí, do čeho jdou. Ví, co může následovat, jak se to bude zhruba táhnout. A není to nic radostného,“ podotkl zástupce náměstka pro chirurgické obory z Fakultní nemocnice Brno Petr Benda.

Události: Nemocnice jsou zatížené covidovými pacienty (zdroj: ČT24)

Test po významném kontaktu

Lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou nově muset pátý až sedmý den po takovém styku na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí, oznámil Vojtěch. Do izolace musí nově lidé, kteří byli bez respirátoru v kontaktu s infikovaným pět minut, dosud to bylo minut patnáct.

Hlavní hygienička už krajským hygienám metodický pokyn rozeslala, platí tedy už od pondělka. „Dohodli jsme se na tom s řediteli krajských hygienických stanic v minulém týdnu. Všichni to očekávali, takže by to neměl být problém,“ řekl ministr v demisi.

Žádanku na PCR test podle něj vystaví těmto kontaktům krajské hygienické stanice. Budou tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. „Pokud bude test negativní, není nutné dál nic řešit,“ uvedl Vojtěch. Ve dnech před testem a před obdržením výsledku by měli lidé sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor. Dosud očkovaní lidé nemuseli podstoupit ani test, což někteří odborníci kritizovali.

Docházelo tak například k situacím, kdy rodiče nakaženého dítěte nebyli v karanténě, a museli tak docházet do zaměstnání. Podle některých odborníků se tím dál šíří nákaza, protože nakažliví mohou být i očkovaní lidé. 

Očkování posilovací dávkou

Všichni lidé se mohou od pondělí registrovat k posilující dávce očkování. Registrace se uvolní v den nároku na vakcínu, pak bude možné rezervovat si termín, uvedla na Twitteru Chytrá karanténa. Nárok na přeočkování mají nyní lidé šest měsíců po dokončeném předchozím očkování. Od 1. prosince se lhůta zkrátí na pět měsíců pro lidi nad 60 let a chronicky nemocné.

Dosud zdravotníci v Česku podali 13,37 milionu dávek. Ukončené očkování má 6,34 milionu lidí. Posilující třetí dávku dostalo více než 788 tisíc očkovaných.

Vláda v demisi v pondělí odpoledne jednala o vyhlášce o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19. O jejích parametrech se podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) rozhodne do konce týdne. Ministr Vojtěch později řekl, že resort zdravotnictví bude platnost vyhlášky navrhovat od 1. března 2022. Povinnost bude žádat pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, policisty, vojáky nebo vězeňskou službu. Kandidát na nového šéfa resortu Vlastimil Válek (TOP 09) se vyslovil pro dobrovolné očkování.

K povinnému očkování se po svém jednání vyjádřil i Ústřední krizový štáb. Podle něho by se měl týkat zdravotníků, sociálních pracovníků, členů záchranného systému, vězeňské služby, vojáků, dobrovolných hasičů u některých jednotek a lidí nad 60 let.

Podle vicepremiéra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) je shoda na tom, kterých profesí se má povinnost očkování týkat. „Ještě se vedly diskuse o obecních a městských policiích,“ uvedl. Povinná vakcinace příslušníků není podle ministra ojedinělou záležitostí, je zavedena i v některých dalších zemích Evropské unie.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 29. listopadu (zdroj: ČT24)

Registrace k očkování pro děti ve věku pět až jedenáct let by se měly podle Vojtěcha spustit 13. prosince. První vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila 25. listopadu, by pro ně měly do ČR dorazit v týdnu od 20. prosince. Zatím jich je objednáno 300 tisíc dávek.

Testují se školáci i zaměstnanci

V základních a středních školách se v pondělí koná další kolo plošného testování. Některé školy již hlásí podobné výsledky jako před týdnem. Podobně jako minulý týden se testování týká neočkovaných, kteří v uplynulých 180 dnech neprodělali nákazu novým koronavirem. Vláda v demisi ho původně plánovala ukončit, kvůli zhoršení epidemické situace ale rozhodnutí změnila. Do konce února bude dalších dvanáct kol testování, Správa státních hmotných rezerv už vypsala zakázku na pořízení 14 milionů antigenních testů právě pro školy. Končící kabinet také uvolnil 192 milionů na přesnější PCR testování.

Také zaměstnavatelé musejí do pondělka dokončit první kolo testování neočkovaných pracovníků. Testování především prostřednictvím antigenních samotestovacích sad je povinné jednou za týden, týká se všech typů firem včetně živnostníků, vztahuje se na státní organizace i obce. Testovat se nemusejí lidé, kteří pracují z domu, a ti, kteří se při práci nestýkají s dalšími lidmi. Podniky by stejně jako dříve měly mít možnost čerpat na test určený k sebetestování příspěvek 60 korun z fondu prevence zdravotních pojišťoven.

Vláda obnovila vyplácení příspěvku z Antiviru pro firmy

Vláda v demisi v pondělí rozhodla o obnově části programu Antivirus. Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii tak budou moci opět čerpat příspěvky na náhrady mezd. Znovu budou dostávat šedesát procent vyplacené náhrady mzdy do 29 tisíců korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu. Oznámila to končící ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Odbory a zaměstnavatelé obnovení příspěvku už dřív požadovali. Podle evropských pravidel je možné podporu firmám poskytovat do konce června příštího roku. Zatím se z Antiviru vyplatilo přes 50 miliard korun.

Vláda vyhlásila již od půlnoci na pátek na 30 dní nouzový stav, na který kabinet navázal nová plošná protiepidemická opatření. Zakázal vánoční trhy, mezi 22:00 a 05:00 musejí být uzavřené restaurace, bary či kluby a na kulturní, sportovní či vzdělávací akce může maximálně tisíc sedících lidí.

Varianta omikron je v Česku

Obavy budí nová riziková koronavirová varianta omikron, v Česku se objevila jako v jedné z prvních zemí v Evropě. U ženy, která se vrátila z africké Namibie, tuto variantu v pondělí definitivně potvrdila liberecká nemocnice. Žena se do Česka vrátila ve skupině s dalšími osmi lidmi.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v Česku mají vstup do země zakázaný.

Vicepremiér v demisi Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu sdělil, že kontakty ženy s variantou omikron se trasují prioritně. Hongkong bude také od úterý kvůli variantě omikron nově vyřazen ze seznamu zelených zemí s nízkým rizikem nákazy na takzvané mapě cestovatele.

„Dá se říci, že tak, jak poslední varianta omikron se bude šířit, budou přibývat státy, které budou zavírat hranice pro cestování,“ řekl Hamáček. Cizincům se kvůli nové koronavirové variantě od úterý uzavře Japonsko, Filipíny v neděli dočasně pozastavily leteckou dopravu ze sedmi evropských zemí včetně České republiky. Podle Hamáčka se uzavře také Maroko.

Svrčinová měla pozitivní test na covid

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl potvrdil Radiožurnálu, že hlavni hygienička Pavla Svrčinová měla pozitivní test na koronavirus. Podle mluvčího zůstane Svrčinová dva týdny v izolaci, příznaky onemocnění nemá. Už v neděli oznámil pozitivní test na covid ministr zdravotnictví v demisi Vojtěch, který má mírný průběh, pracovat chce z domova.

Ministr v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že jeho rizikovými kontakty se zabývají hygienici. Připomněl, že za rizikový se považuje kontakt bez ochrany dýchacích cest po dobu víc než 15 minut na vzdálenost menší než 1,5 metru.

ČOI upozornila na web s falešnými certifikáty

Česká obchodní inspekce (ČOI) upozornila na web certifikatlevne.cz, který nabízel falešné certifikáty o očkování proti covidu-19. Případem se zabývá policie, řekl České televizi mluvčí ČOI Jiří Fröhlich s tím, že je to poprvé, kdy ČOI řeší podvody s certifikáty na internetu.

„Když jsme se dozvěděli o obchodu s falešnými certifikáty, měli jsme v plánu podat trestní oznámení, protože web provozuje trestnou činnost padělání a pozměnění úředních listin. Současně není trestné jen padělání certifikátu, ale i jeho držení a užití. Proto jsme kontaktovali Policii České republiky. Při rozhovoru jsme zjistili, že se tímto případem už zabývají,“ sdělil Frölich.

Policie se ke konkrétním případům podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka vyjadřovat nemůže. „Ani v tomto případě nebudeme činit výjimku. V obecné rovině můžeme konstatovat, že se servery nabízejícími falešné certifikáty zabýváme,“ uvedl.