TÉMA

Pracovníci

Hosté se do západočeských lázní vrátili, chybí však personál

Západočeské lázně jsou dva roky na seznamu světového dědictví UNESCO. Byly to náročné dva roky, do kterých se promítly dopady celosvětových omezení spojených s pandemií covidu-19 i odliv ruských návštěvníků poté, co si Rusko rozpoutáním plnohodnotné války se svým sousedem zavřelo dveře do západních zemí. V Mariánských Lázních jsou ale nyní spokojeni. Počty turistů podle radnice i správců památek rostou – i těch ze zahraničí. Problémem je spíše nedostatek personálu a také malá ziskovost kvůli nárůstu nákladů, zaznělo ve zpravodajském speciálu Sečteno.
28. 7. 2023|

Počet lidí z EU v Británii klesá, zemi chybí pracovníci. Politici přesto mluví o zpřísnění vízových pravidel

Počet obyvatel ze zemí Evropské unie ve Velké Británii dál klesá. Podle aktuální statistiky ubylo na ostrovech meziročně dalších 50 tisíc Evropanů. Pro tamní ekonomiku je to problém především kvůli nedostatku pracovníků. Vláda přesto chce migraci i nadále omezovat. Extrémně totiž narostl počet migrantů z Asie a Afriky.
1. 6. 2023|

Firmy si za nové pracovníky připlatí. Náborové příspěvky a benefity rostou

Sehnat nové zaměstnance je podle firem těžké. Poradenská společnost PwC spočítala, že přilákat potřebné profese teď stojí podniky o čtvrtinu víc než loni. Stále častěji využívají i náborové příspěvky. Nejčastěji se pohybují od deseti do 150 tisíc korun.
5. 3. 2023|

Ukrajinská firma vyrábí na Jesenicku. Chce pomoci snížit nezaměstnanost

Z Charkova do České Vsi u Jeseníku přesunula výrobu firma Vegetus. Specializuje se na veganské a vegetariánské uzeniny. Loni z ostřelovaného města evakuovala část svých pracovníků. Nabídne ale místo i dalším lidem a může tak snížit nezaměstnanost na Jesenicku.
20. 1. 2023|

„To není brexit, který jsem chtěl.“ Britským podnikatelům chybí pracovníci z Evropské unie

Velkou Británii opouštějí lidé původem z Evropské unie. Podle aktuálně zveřejněných statistik se jejich počet ročně sníží o 50 tisíc. Spojené království naopak zažívá největší nápor žadatelů o azyl ze zemí mimo EU, například Afghánistánu, Albánie nebo Ukrajiny.
4. 12. 2022|

Vnitro už vydalo přes 300 tisíc víz pro lidi prchající před válkou na Ukrajině

Podle průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí mezi firmami jsou v Česku desetitisíce volných pracovních míst vhodných pro zájemce z Ukrajiny. Nejčastěji jsou to pozice pro pomocné pracovníky, je ale i vysoká poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích. Česko od počátku války vydalo již téměř 302 tisíc speciálních víz pro lidi prchající před ruskou invazí na Ukrajině. Ve středu udělilo 2800 speciálních víz, což je zhruba stejný počet jako ve stejný den minulý týden. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) požádá Česko a dalších osm států Evropskou komisi o finanční pomoc v souvislosti s uprchlickou krizí způsobenou válkou na Ukrajině.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:10|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|

Nový rozpočet je podle Skopečka odpovědnější, podle Havlíčka je ale plný švindlů

Poslanecká sněmovna schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun. V pořadu Události, komentáře o něm debatovali místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO). Podle Skopečka rozpočet se sníženým schodkem ukazuje odpovědnější rozpočtovou politiku v porovnání s předchozí vládou, podle Havlíčka jde ale pouze o „švindl“.
11. 3. 2022|

O víkendu výrazně přibylo nově nakažených, hospitalizovaných je ale méně

Od pondělí musí zaměstnavatelé zajistit pro své lidi dvakrát za týden testování, a to i pro očkované, naopak ve školách se vrací interval testů na jeden týdně. Epidemie koronavirové varianty omikron sílí, o víkendu potvrdily testy přes 16 tisíc nakažených, z toho 7235 v neděli. Ve srovnání s předchozím víkendem to bylo dvaapůlkrát více. Podobně se zvyšuje i počet pozitivních případů ve školách. Nemocnice jsou ale i tak stále prázdnější, covidových pacientů je v nich podle dostupných dat 1505, na konci minulého víkendu jich bylo přes 2300.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 22:16|

Minimální mzda se zvýší o tisícovku. Nastupující kabinet respektuje rozhodnutí svých předchůdců

Minimální mzda definitivně vzroste od ledna o tisíc korun. Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) totiž bude respektovat listopadové rozhodnutí odcházejícího kabinetu, který schválil růst minimální mzdy z 15 200 na 16 200 korun. České televizi to řekl budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Měnit by se neměl ani chystaný růst platů učitelů. Naopak u ostatních státních zaměstnanců se nastupující pětikoalice chystá přehodnotit rozhodnutí předchozí vlády.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:20|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Prosperují v těžké době. Obrat rumunských pohřebních firem rychle roste

Soutěž o nejrychleji rostoucí sektor má v Rumunsku neblahého favorita:  je jím pohřebnictví. Obrat firem, které v něm působí, se letos oproti roku 2019 téměř zdvojnásobí, uvedla společnost Frame ve své analýze.
25. 11. 2021|

Povinné očkování by rozdělilo společnost, řekl Válek. Jiná cesta není, oponoval Kubek

Budoucí vládní kabinet představil svou strategii pro boj s epidemií covidu-19 v Česku. Počítá například se zaváděním opatření na regionální úrovni nebo obnovením platnosti PCR testů. Vymezuje se naopak proti povinné vakcinaci, ačkoliv očkování je podle kandidáta na ministra zdravotnictí Vlastimila Válka (TOP 09) jedinou cestou. Očkovací povinnost je ale nutná podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Kritiku si budoucí vláda vysloužila i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), podle kterého nemají hygieny pravomoce k zavádění opatření. O možnostech v boji proti covidu spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2021|

Celníci odhalují více nelegálních pracovníků ze zahraničí, výrobny jsou často na lidech z ciziny závislé

Počet nelegálních pracovníků z ciziny podle kontrol celní správy roste. Jen na západě Čech kvůli tomu prověřují firmy každý týden. Některé přitom porušují zákon opakovaně. Hlavně v Plzni. Výrobny jsou často na dělnících ze zahraničí závislé. Zájem Čechů o práci v montovnách klesá.
11. 11. 2021|

Čechům pivo chutná. I když žijí v Emirátech, potvrzuje jediná česká hospoda na Arabském poloostrově

Ve Spojených arabských emirátech žijí a pracují zhruba dvě tisícovky Čechů. Kulturně a klimaticky jde o zcela odlišné prostředí. I proto krajané letos uvítali obnovu česko-slovenského spolku.
18. 10. 2021|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|

Britské obchody mají prázdné regály. Po brexitu chybí řidiči kamionů a další pracovníci

Ve Velké Británii akutně chybí řidiči nákladních aut. V obchodech tak schází řada potravin a řetězce rychlého občerstvení nemají důležité suroviny. Ostrovní jatka varují, že kvůli nedostatku unijních pracovníků můžou o Vánocích chybět v obchodech i tradiční krocani nebo kuřata. Vláda ale odmítá změnit pravidla imigrace po brexitu, která by situaci mohla vyřešit.
1. 9. 2021|

Z Ukrajiny přichází přes vládní program stále více lidí. Podnikatelé ale pořád nejsou spokojeni

Už tři roky funguje v Česku vládní program na získávání pracovní síly z Ukrajiny. Do tuzemských firem díky němu přišlo přes 33 tisíc lidí. Vláda v červnu kvóty zdvojnásobila, takže ročně by sem mohlo přicestovat až 40 tisíc Ukrajinců.
1. 8. 2019|