Povinné očkování pro některé skupiny by mohlo platit od února, řekl Vojtěch v Otázkách Václava Moravce

Vojtěch byl spolu s Válkem a Kubkem hostem v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Česko se potýká s další vlnou nákazy covidem, v tuzemsku se navíc potvrdil výskyt nové varianty omikron. Vláda v demisi proto prosazuje povinné očkování pro určité profese a lidi nad 60 let od začátku února. Souhlasí také se zkrácením platnosti očkovacích certifikátů na devět měsíců od ukončené vakcinace. Situace byla tématem debaty ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO), kandidáta na post šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09) a prezidenta České lékařské komory Milana Kubka v pořadu Otázky Václava Moravce.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek vyslovil pro povinné očkování některých profesí, například zdravotníků, sociálních pracovníků, hasičů, vojáků a policistů. Vakcinační povinnost prosazuje také pro lidi nad 60 let. „Ano, chceme povinné očkování. V tuto chvíli se bavíme o rizikových skupinách (…) Plus skupiny, které jsou klíčové pro chod státu,“ souhlasil Vojtěch s tím, že takový návrh resort připravuje a v pondělí se jím bude zabývat vláda.

Vyhláška by po schválení kabinetu v demisi musela projít i parlamentem. „Předpokládáme, že by byla doba účinnosti od 1. února,“ řekl Vojtěch. Neznamená to však podle něj, že by lidé, kterých by se povinnost týkala, museli mít do února aplikovanou druhou dávku. „Musíme tam dát určité toleranční období,“ doplnil Vojtěch.

Kubek, Válek a Vojtěch v Otázkách Václava Moravce (2. část) (zdroj: ČT24)

Kandidát na ministra zdravotnictví Válek prosazuje jiné cesty motivace k očkování. Pokud se ale některé profesní organizace usnesou, že je třeba naočkovat určitou skupinu, budou mít podle Válka podporu budoucí vlády. „Jako stát nebudeme bránit tomu, aby naočkovaná byla,“ řekl. Válek však za prioritu považuje zajistit dostatečné kapacity na aplikování posilujících dávek. „Pak se bavme o dalších krocích, ale nemyslíme si, že povinné očkování je správná cesta,“ uvedl místopředseda TOP 09.

Očkování mohlo být povinné i ve Vězeňské službě a zpravodajských službách, řekl Vojtěch. Pro učitele, o kterých se uvažovalo, by očkování podle Vojtěcha povinné být nemělo.

V řadách policistů existuje asi deset tisíc lidí, kteří se zřejmě očkovat nechtějí. Policejní ředitel Jan Švejdar uvedl, že takový počet zaměstnanců by mohl v případě zavedení očkovací povinnosti pro policisty z řad strážců zákonů odejít. „Nedomnívám se, že k tomu nakonec dojde,“ reagoval Vojtěch. Podobná varování se objevovala například ve Francii, kde ale k masivním odchodům nedošlo.

Vláda v demisi je pro zkrácení platnosti očkovacích certifikátů

Kubek prosazuje také zkrácení platnosti očkovacích pasů. Po druhé dávce by podle něj měly platit jen šest měsíců. „Ukazuje se, že dvě dávky prostě nestačí,“ řekl prezident lékařské komory.

Vláda v demisi se chystá jít cestou doporučení Evropské komise, podle kterého by měly očkovací pasy pozbýt platnosti po devíti měsících po druhé dávce. „Musíte dát lidem čas na to, aby se mohli přeočkovat. Devět měsíců (…) mi přijde jako rozumná časová hranice,“ přiblížil Vojtěch.

Debata o zkrácení platnosti dokladu je nutná i podle Válka, obává se ale nedostatečných kapacit pro aplikaci posilujících dávek. „Já jsem ale rozhodně pro to, abychom o tom začali diskutovat, a naše odborná skupina tuto diskusi intenzivně vede,“ řekl.

Čekají nás pekelné Vánoce, myslí si Kubek

Nynější strategie končící vlády ohledně covidu je podle prezidenta lékařské komory chybná, míní, že epidemii nelze řídit podle zatíženosti nemocnic. „To je stejné jako řídit auto pohledem do zpětného zrcátka,“ řekl Kubek. Vláda v demisi podle něj opakuje stejné chyby jako předchozí rok. „My zdravotníci máme jedinou jistotu, že nás čekají pekelné Vánoce,“ dodal Kubek.

Pandemie koronaviru v Česku v posledních týdnech výrazně zesílila, počty odhalených onemocnění se ve všední dny dostaly vysoko přes 20 tisíc. Za sobotu jich přibylo 12 514, což je o zhruba o desetinu méně než před týdnem. V nemocnicích je téměř šest tisíc lidí s covidem, 948 z nich je ve vážném stavu. Nemocnice zejména na Moravě a ve Slezsku zastavily odkladnou péči, začaly také přesuny pacientů mezi kraji.

Dle Válka lze zabránit kolapsu nemocnic jejich rovnoměrným zatížením. „Už při příjmu půjde pacient tam, kde je jich s covidem nejméně hospitalizováno,“ řekl Válek. Zdůraznil, že je třeba provádět testy ihned po prvních příznacích. Při včasném zahájení léčby je totiž možné zabránit rozvinutí těžkého stavu.

Jednotlivé kraje vydávají kvůli velkému množství pacientů s covidem rozhodnutí o omezení elektivní péče. Podle Vojtěcha ale od koordinátorů lůžkové péče nepřišel návrh na plošné odložení lékařských zákroků, situace v nemocnicích se podle něj navíc v rámci republiky liší. Možné zavedení tohoto preventivního kroku bude podle ministra zdravotnictví v demisi řešit v pondělí centrální řídící tým, jedná se však podle něj o tak zásadní krok, že by měl být podle Vojtěcha podložen návrhem z krajů. „Zatím jsem takový návrh nedostal,“ řekl končící šéf resortu, který se do pořadu kvůli pozitivnímu testu na covid-19 připojil on-line.

Válek by situaci řešil jinak. „Toto chce odvážné rozhodnutí,“ řekl. Je podle něj třeba ujistit pacienty, jejichž zákroky by byly odloženy, že po Novém roce vláda navýší na tyto úkony kapacitu. „Třeba u kyčelních kloubů a jiných výkonů. Je to jenom technická záležitost, která vyžaduje odvahu, nic jiného,“ řekl Válek.

Vojtěch: Zákaz vánočních trhů je smysluplný

Vláda v demisi se snaží zabránit dalšímu růstu nakažených, zabránila tak například konání vánočních trhů. Krok kritizoval Kubek. „Oceňuji, že se vyhlásil nouzový stav, ale nevím, proč to odskákali zrovna prodejci na vánočních trzích,“ řekl Kubek a poukázal, že nadále fungují kina a probíhají koncerty, což jsou podle něj právě aktivity, které je třeba omezit.

Ministr zdravotnictví v demisi argumentoval tím, že trhy jsou místem, kde se lidé kumulují. „Lidé tam tráví dlouhý čas konzumací, nablízko. Je to místo, kde se často schází celé město,“ uvedl Vojtěch. Zákaz například pouze konzumace nápojů je dle něj těžké vymáhat. „Zakážete ji v prostorách vánočních trhů a lidé se přesunou pět metrů,“ reagoval.

Opatření je podle Válka nutné více rozlišovat podle situace v jednotlivých regionech. „Jsou kraje, kde by neměly být akce vůbec pořádány, jsou kraje, kde není nejmenší důvod dělat takto přísné restrikce,“ řekl kandidát na ministra zdravotnictví. K tomu je podle něj třeba větší aktivity krajských hygien, což je jednou z jeho priorit po nástup do funkce.

Dle Kubka by mělo dojít ke zrušení opatření, která se nedodržují, nebo jejich dodržování stát nedokáže vymáhat. „To demoralizuje ostatní lidi,“ uzavřel.