Rizikové skóre zůstává na 62 bodech, opatření se zmírní na třetí stupeň podle Blatného nejdřív za týden

Události: Rizikové skóre zůstává na 62 bodech (zdroj: ČT24)

Rizikové skóre, podle kterého se mají měnit opatření proti covidu, stále zůstává na 62 bodech. Nadále to odpovídá čtvrtému stupni. Jemu příslušná opatření začnou v Česku platit od pondělí, rozhodla o tom vláda. Aktuálně v zemi platí opatření spjatá s pátým stupněm Protiepidemického systému PES, systém počítá s tím, že nižší rizikové skóre musí před uvolněním týden vydržet. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předpokládá, že zmírnění opatření na třetí stupeň bude nejdřív za týden. V pátek do 18:00 přibylo 2975 nakažených, zhruba o 700 méně než před týdnem. Počet úmrtí stoupl na 6996.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Nové rizikové skóre – Protiepidemický systém (PES) – zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví od pondělí na svém webu. Číslo od nuly do sta bude kalkulovat denně. Všech pět pásem rizika v nové tabulce vyžaduje, aby kvůli příslušným opatřením platil nouzový stav. Ten sněmovna prodloužila do 12. prosince. V pátek opatření schválila také vláda, uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO).

Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Ministr zdravotnictví v pátek na jednání vlády navrhl zmírnění opatření z pátého stupně Protiepidemického systému na čtvrtý. „Do třetího stupně rizika podle Protiepidemického systému PES, který by znamenal další zmírnění přijatých opatření včetně otevření obchodů nebo restaurací, se může Česká republika posunout nejdříve za týden,“ prohlásil Jan Blatný (za ANO).

Ten na jednání vlády předložil také opatření, která se týkají prodeje vánočních stromků nebo kaprů. Na tiskové konferenci následně Blatný uvedl, že prodej vánočních stromků, kaprů a ozdob bude možný. 

Ve čtvrtém stupni, který je ohraničen 61 až 75 body, vláda počítá také s mírnějšími pravidly pro shromaždování. Setkávat se od pondělí bude moci až šest osob. Zmírní se také zákaz vycházení – bude platit až od 23:00 místo současných 21:00.

Některá opatření proti covidu se změnila už ve středu. Nová pravidla začala platit třeba pro obchody. Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrátili prvňáci a druháci, po dvou týdnech otevřely také speciální školy.

Nařízená práce studentů má přednost před výukou

Ve středu 25. listopadu by se do škol měli vrátit také studenti posledních ročníků středních a vyšších odborných škol. Ti z nich, které hejtmani povolali do nemocnic či domovů seniorů, by ve zdravotnických a sociálních zařízeních ale měli dál vypomáhat i po otevření jejich školy. Podle manuálu ministerstva školství pro školy k další etapě otevírání má totiž nařízená pracovní povinnost, kterou mohou ukládat hejtmani a pražský primátor, přednost před výukou.

„Plnění hejtmanem nařízené pracovní povinnosti má přednost před prezenční i distanční výukou,“ uvádí manuál. Podle něj je prezenční výuka od 25. listopadu pro studenty závěrečných ročníků středních škol či vyšších odborných škol ale povinná.

Případů covidu-19 v pátek do 18 hodin v Česku přibylo 2975, zhruba o 700 méně než před týdnem. Počet úmrtí do pátečního podvečera stoupl na celkových 6996. Dosud nejvíc lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, na kdy připadá 256 obětí. Podle Blatného komunitní šíření epidemie covidu-19 stále trvá. „Podíl pozitivních ze všech testů klesá, aktuálně je asi 20 procent,“ řekl.

Klesá také počet hospitalizovaných. Aktuálně jich je 6307, což je nejméně od konce října. „Pokud by vývoj epidemie pokračoval se současným reprodukčním číslem zhruba 0,7, mohlo by na konci listopadu být zhruba 3 tisíce všech hospitalizovaných s covidem-19,“ uvedl šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek. V současnosti je v České republice podle dat ministerstva 98 353 nakažených koronavirem.

Mezi nakaženými v listopadu je téměř pětina seniorů

Problémem zůstává i nadále vysoký počet nakažených v důchodovém věku. Jen za listopad se nakazilo covidem-19 přes 27 tisíc lidí starších 65 let, což je téměř pětina z celkového počtu. Polovině z nich, tedy každému desátému, bylo více než 75 let. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek. Za poslední týden denně přibývalo kolem 1100 nakažených seniorů.

Nakažených v zařízeních sociálních služeb je podle hlavní hygieničky od 1. října do 19. listopadu přes 12 tisíc. Jen ve čtvrtek jich přibylo více než 370. Výsledky testování antigenními testy v těchto zařízeních podle dřívějšího vyjádření ministra Blatného ukázaly, že nakažených je asi 14 procent jejich klientů a zaměstnanců. Hygienici podle Rážové řešili nákazu od října ve více než 400 těchto zařízeních.

Podle ní se také nakazilo více než 6 tisíc lidí ve 150 zdravotnických zařízeních, přes 550 lidí v pěti lázeňských zařízeních nebo 380 lidí při sportu. Ve školách se od začátku minulého měsíce nakazilo přes 1700 lidí. Podle Rážové šlo o zařízení, která byla v provozu, například o školní jídelny nebo mateřské školy. Statistiky evidují také téměř tisíc nákaz na pracovištích a 488 nakažených vězňů v šestnácti věznicích.

Nejhorší situace je stále na Havlíčkobrodsku

Nejhorší epidemická situace v Česku zůstává nadále na Havlíčkobrodsku. Hygienici tam za uplynulých sedm dní zaznamenali 623 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Vysoký počet případů má také Chrudimsko, Svitavsko a Jičínsko.

Naopak relativně nejlépe je na tom Chebsko a Praha, kde bylo za uplynulý týden méně než 150 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel.

Nemocnice se mohou postupně vracet k běžné péči, vzkázal jihočeský hejtman ministrovi

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) se nemocnice mohou postupně vracet k běžné péči. Počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem totiž klesá. Kuba proto vyzval ministra zdravotnictví ke zrušení opatření o zastavení plánované péče v nemocnicích.

„V této chvíli už centrální nařízení nemají smysl a je třeba postupovat podle konkrétní situace v daném regionu. A my na jihu Čech jsme připraveni obnovovat péči pro všechny Jihočechy, kteří ji potřebují a čekají na ni,“ uvedl Kuba.

Dodal, že pacienti s covidem-19 v regionu zaplňují přibližně třetinu kapacity nemocnic vyčleněné pro případy nakažených koronavirem.

Podle ministerstva zdravotnictví by měl být ukončen příkaz k zastavení odložitelné péče příští týden, nemocnice by ale měly být schopny kapacitu vyčlenit pro pacienty s koronavirem v případě nutnosti. „Obnova péče je ale otázkou jednotek týdnů,“ řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Dušek ale předtím upozornil, že počty hospitalizovaných sice začínají mírně klesat, stále jsou však velmi vysoké a musí se ještě významně snížit, aby bylo možné uvolnit kapacitu pro elektivní, tedy odložitelnou, péči.

Nemocnice aktuálně musí vzhledem k nařízení ministerstva zdravotnictví omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu, týká se to akutní i následné péče. Záměrem bylo uvolnit v nemocnicích lůžka pro pacienty s covidem-19.

Nejvíc pacientů je stále v nemocnicích v Jihomoravském kraji, Moravskoslezském kraji a v Praze. I v těchto oblastech je ale podle Černého značný pokles. Za posledních několik dnů také nedocházelo k transportu pacientů mezi kraji, což podle Černého ukazuje, že jsou soběstačné a nemají potíže z hlediska zajištění lůžek.