Otevírání hranic není na pořadu dne, uvedl Vojtěch. Kritizoval také situaci v hobbymarketech

Události: Ministr Vojtěch nastínil postup rušení omezení (zdroj: ČT24)

Hranice České republiky se zcela neotevřou v nejbližších týdnech a zřejmě ani měsících. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to uvedl pro ČT24. Ministr dále kritizoval situaci v některých hobbymarketech, kde byl obnoven provoz. Vláda nabádá občany, aby i přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a společenský odstup. Věřící si na Bílou sobotu připomínají den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu. Kvůli zákazu shromažďování ale letos nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se večerních obřadů.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Vláda nabádá občany, aby přes svátky dodržovali preventivní opatření, mezi která nadále patří nošení roušek nebo zákaz shromažďování.
  • Hranice Česka se zřejmě zcela neotevřou v nejbližších týdnech ani měsících. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro ČT24. 
  • Ministr Vojtěch dále kritizoval situaci v některých hobbymarketech, kde byl obnoven provoz. Lidé se podle něj v prodejnách shlukovali a nedodržovali odstupy. 
  • Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že rozvolňovat pravidla pro nošení roušek před svátky nebylo dobrým řešením.
  • Kvůli zákazu shromažďování letos věřící nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se velikonočních obřadů. Mnohé farnosti proto připravily on-line přenosy bohoslužeb.
  • Lidé mohou od soboty využívat novou aplikaci eRouška, kterou připravili odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Aplikace je jednou ze složek chytré karantény a má pomoci hygienikům dohledat, s kým přišel nakažený do kontaktu.
  • Celkový počet potvrzených případů COVID-19 v Česku v sobotu večer stoupl na 5831. Laboratoře už zvládly více než 120 tisíc testů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už před Velikonocemi vyzval občany, aby během svátků dodržovali preventivní opatření, mezi která nadále patří nošení roušek nebo zákaz shromažďování. Podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) se lidé budou muset obejít i bez koledování.

O vhodném scénáři na letošní Velikonoce má ministr Hamáček jasno. „Pokud někdo může strávit ty čtyři dny doma, na zahradě pracemi kolem svého obydlí, tak to je úplně ideální stav,“ uvedl. Zároveň dodal, že na procházku by měli lidé vyrazit maximálně ve dvou. Výjimka platí pouze pro rodiny, které sdílí společnou domácnost.

Vojtěch kritizuje situaci v některých hobbymarketech

Vláda na Zelený čtvrtek prodloužila nouzový stav na území České republiky do 30. dubna. Zároveň před svátky částečně rozvolnila opatření, když například umožnila individuální sport v přírodě bez roušky. Ve čtvrtek mohly také otevřít některé další maloobchody, například hobbymarkety, stavebniny nebo prodejny a servisy jízdních kol, provozovatelé ale musí dodržovat přísnější hygienická opatření.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale v sobotu ve vysílání ČT24 kritizoval situaci v některých hobbymarketech, kde byl obnoven provoz.

„Viděl jsem ne úplně dobré obrázky týkající se některých hobbymarketů, kde se lidé poměrně shlukovali, nedodržovali rozestupy. Vyzval jsem hygienické stanice, aby toto kontrolovaly a případně udělovaly sankce,“ uvedl Vojtěch. Pokud lidé nebudou stanovená pravidla dodržovat, není možné, aby další rozvolňovaní opatření pokračovalo, varoval. 

Otevření hranic není podle Vojtěcha otázka týdnů ani nejbližších měsíců

Ministr Vojtěch dále pro ČT24 uvedl, že otevírání hranic není na pořadu dne. „Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců,“ uvedl. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru.

Zatím vláda zákaz cestování zmírnila jen částečně, když schválila návrh Ústředního krizového štábu, aby po 14. dubnu mohli lidé vycestovat v nezbytných případech, například kvůli služební cestě či návštěvě příbuzných v cizině.

Náměstek ministra zdravotnictví a bývalý šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula už koncem března prohlásil v médiích, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Dovolená tak letos bude nejspíš v Česku, řekl tehdy. Jeho slova ale tehdy zkritizoval premiér Babiš (ANO), který prohlásil, že Prymula nemá děsit lidi. 

Rychlejší než otevírání hranic by podle ministra Vojtěcha mohlo být uvolňování jiných omezení. Už do měsíce by třeba podle jeho vyjádření v Lidových novinách  mohla otevřít velká část obchodů.

„Dokážu si představit, že velká část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat,“ uvedl Vojtěch. Otevírání prodejen má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že otevírání obchodů se bude řídit jejich velikostí. „V první fázi by to měly být menší provozovny, řekněme do 50, do 200 metrů čtverečních maximálně,“ upřesnil v sobotu Vojtěch.

Poslední na řadě v postupném otevírání obchodů by podle ministra zdravotnictví byla nákupní centra, kde je velká koncentrace lidí, a tedy i větší riziko přenosu koronaviru. U restaurací Vojtěch předpokládá, že by nejprve dostaly povolení k provozu do určité hodiny přes den. Prodloužení otevírací doby restaurací a barů i na večer a do noci vláda povolí asi až později.

Brzy zřejmě nebude povoleno ani konání velkých letních hudebních festivalů typu Colours of Ostrava či Rock for People. „Za mě osobně nikoliv, v této oblasti budeme spíše přísní,“ řekl Vojtěch Lidovým novinám. U menších koncertů a dalších kulturních akcí s účastí do stovky lidí by ale mohlo být podle něj povolení už během léta reálné. 

Výroky ministra zdravotnictví ale odmítl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj jsou to předčasné spekulace. Debata o případném uvolňování opatření podle něj patří na vládu a Ústřední krizový štáb, kterému Hamáček předsedá. Až bude další postup hotový, bude oznámen, doplnil ministr vnitra. 

Rozvolnit pravidla pro roušky nebylo dobré řešení, uvedl Hamáček

Ministr vnitra Hamáček také kritizuje chování některých občanů během Velikonoc. Rozvolňovat pravidla pro nošení roušek nebylo dobrým řešením, řekl v sobotu serveru iDNES.cz. Více přestupků souvisejících s porušováním vládních opatření podle serveru evidují také strážníci.

„Mám informace, že vůle nosit roušky trochu polevuje. Možná to souvisí s optimistickými scénáři a vyjádřeními z minulého týdne,“ řekl serveru Hamáček. Ministr zdravotnictví Vojtěch ve středu uvedl, že se v Česku podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci COVID-19 a země se může začít připravovat na návrat k běžnému životu.

„Já také nejsem úplně spokojená a ani nemohu být, protože je vidět, že na některých místech dochází k nedodržování těch základních pravidel. To je zejména rouška na obličeji a potom rozestupy, jak jsme viděli u některých velkých obchodů, hobbymarketů, kde se nedodržuje doporučená vzdálenost dva metry. Velké shlukování lidí není vhodné,“ prohlásila v Událostech hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Vláda také umožnila lidem od úterý 7. dubna individuálně sportovat bez roušek na venkovních sportovištích, v parcích a na veřejných prostranstvích. To vše za předpokladu, že dodrží minimální odstup dvou metrů od ostatních.

„Mně ten režim, jak byl, vyhovoval. Od začátku jsem razil spíše toleranci ze strany policistů, ale byl jsem bombardován novináři dotazy, jak to tedy vlastně s nošením roušek je, a obávám se, že kdybych řekl, že toto (nenošení roušek mimo obec či při individuálních sportech) budeme tiše tolerovat, tak si vysloužím kritiku. Toto (zmírnění pravidel) tedy byla reakce na žádost o přesnější pravidla. Bohužel, nikdy nejde předpis napsat úplně na sto procent,“ řekl serveru Hamáček.

Ministr dodal, že krizový štáb neplánuje další úlevy. Podle něj je současný stav maximum možného a platí, že co nejvíce lidí by stále nosit roušky mělo. Na to, aby lidé roušky nosili, apeloval podle iDnesu také epidemiolog Roman Prymula.

V Praze od úterka do pátku strážníci evidují 1872 porušení pravidel, z toho se podle mluvčí Městské policie Praha Ireny Seifertové nenošení roušek týkalo 1716. „Největší problém strážníci spatřují u občanů, kteří sportují ve veřejných parcích, na cyklostezkách a podobných místech. Především u cyklistů, bruslařů a běžců se setkávají s nepochopením legislativních opatření. Ty se jim strážníci snaží vysvětlit a jen zřídka přistupují k sankcím,“ dodala mluvčí.

Bílá sobota připomíná uložení Krista do hrobu

Křesťané si na Bílou sobotu připomínají den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu. Nočními obřady pak Bílá sobota přechází v nedělní oslavy zmrtvýchvstání. Název Bílá sobota pravděpodobně pochází od bílých rouch křtěnců, kteří přijali křest právě o Velikonoční noci. Název může také pocházet z lidových zvyků velkého úklidu a bílení den před oslavou zmrtvýchvstání.

Kvůli zákazu shromažďování ale letos věřící nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se obřadů. Biskupové proto vyzvali věřící, aby na Bílou sobotu po setmění zapálili za okny svíčku. Mohou také vystavit obraz Ježíše Krista. Výzva byla zveřejněna na webu České biskupské konference a lidé ji sdílejí na sociálních sítích.

Letos kvůli opatřením souvisejícím s šířením koronaviru nebudou moci být pokřtěni dospělí, kteří se během nočních bohoslužeb obvykle nechávají pokřtít. Na křest se však dále připravují a přijetí křtu se odsouvá na pozdější termíny. V tiskové zprávě to před svátky uvedla mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Mnohé farnosti kvůli zákazu shromažďování také připravily na Velikonoce on-line přenosy bohoslužeb. Česká televize přinese přímý přenos slavnosti vzkříšení Ježíše Krista z baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově od 20:30 na ČT2 a také v iVysílání.

Lidé mohou začít využívat aplikaci eRouška

Lidé mohou od soboty využívat aplikaci eRouška, kterou připravili odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Aplikace je jednou ze složek chytré karantény a má pomoci hygienikům dohledat, s kým přišel do kontaktu člověk nakažený novým koronavirem.

Program vydává na svém vývojářském účtu ministerstvo zdravotnictví, nyní je k dispozici pro telefony s operačním systémem Android a je volně ke stažení v Google Play. Pro operační systém iOS bude aplikace dostupná za několik dní, sdělila mluvčí COVID19CZ Irena Zatloukalová.

Aplikace „výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele,“ uvedl jeden z autorů programu Vojtěch Komenda.

Aplikace prostřednictvím Bluetooth sbírá identifikátory jiných mobilních telefonů v okolí uživatele a v případě potvrzení jeho nákazy umožní hygienikům kontaktovat telefony, se kterými byl podle aplikace v intenzivnějším kontaktu. Podmínkou získání kontaktu ale je, aby měli všichni aplikaci staženou.

Data se podle Zatloukalové stahují do telefonu a hygienici k nim dostanou přístup pouze v případě, že se člověk rozhodne jim je poskytnout. Aplikace také neeviduje polohu uživatele telefonu.

„Pouze prověření hygienici mají přístup k zabezpečenému rozhraní, ve kterém mohou spárovat identifikátory z aplikací s telefonními čísly, která uživatelé zadali při registraci,“ sdělila mluvčí.

Organizátoři odeslali petici za uzavření škol do prázdnin

Více než 80 tisíc lidí podepsalo petici, kterou žádají ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby školy zůstaly uzavřeny do konce školního roku. Podle předsedy spolku Fórum rodičů Petra Chaluše byla v sobotu petice odeslána na ministerstvo školství a další místa. Signatáři se obávají toho, že by otevření škol zrychlilo šíření koronavirové nákazy. Také se jim nelíbí varianta, že by děti při vyučování nosily roušky. Podle dřívějších informací se s otevřením škol počítá po polovině května.

„Petice za uzavření škol do konce školního roku byla dnes (v sobotu - pozn. red.) odeslána s více než 80 tisíci podpisy občanů na ministerstvo školství, ministerstvo zdravotnictví, Centrální řídicí tým COVID-19, Ústřední krizový štáb, petiční výbory sněmovny a Senátu,“ uvedl Chaluš. Dodal, že Fórum rodičů, které petici podpořilo, bude s jejími autory nadále reagovat na odpovědi úřadů a vyjadřovat se ke změnám plánů na otevření škol.

Chaluš už dříve uvedl, že řada rodičů považuje nošení roušek ve školách, o kterém se zmiňovali jak Plaga, tak i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, za nezdravé. Roušky, stejně jako povinné dodržování rozestupů, by podle nich neměly na učení dětí dobrý vliv. Na to, že jsou úvahy o rouškách ve školách problematické, upozornil tento týden také spolek Učitelská platforma. 

Kardiologie v nemocnici Pardubice opět otevře

Lůžková část kardiologického oddělení v Pardubické nemocnici znovu zahájí provoz v neděli ranní směnou. Bude přijímat pacienty s akutními obtížemi. Plánované operace zatím stále dělat nebude. Oznámila to mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Oddělení bylo zavřené od 3. dubna kvůli výskytu nového koronaviru u zaměstnanců i pacientů. Na kardiologii se nemocí COVID-19 nakazilo 19 zdravotníků, tři lékaři a osm pacientů. Zbývajících zhruba 120 pracovníků kardiologie šlo na testování a do preventivní karantény, která jim nyní končí. Nemocní zdravotníci a lékaři se léčí doma.

Z osmi nakažených pacientů kardiologie byl jeden propuštěn do domácího léčení, šest bylo přeloženo na infekční oddělení a jeden byl načas přesunut na oddělení ARO. Podle hygieniků se nákaza na oddělení dostala přes pacienta, který tam přišel.

Laboratoře už provedly 120 tisíc testů

Počet lidí v Česku vyléčených z nemoci COVID-19 stoupl od pátečního večera skoro o pětinu na 411. Nárůst množství zemřelých lidí nakažených koronavirem byl mnohem pomalejší, oproti pátku o zhruba osm procent na 129. Celkový počet potvrzených případů COVID-19 v Česku stoupl na 5831. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k sobotním 17:25.

V pátek přibylo za celý den 163 nových případů nákazy koronavirem, což byl nejmenší denní nárůst v tomto týdnu. Zároveň byl ale také v pátek proveden nejmenší počet testů na koronavirus za tento týden. Testů bylo za pátek 5431, zatímco třeba za čtvrtek i středu přes 8000. 

Laboratoře v Česku provedly do sobotního rána více než 120 tisíc testů na přítomnost koronaviru. 

Onemocnění COVID-19 bylo v ČR zaznamenáno poprvé 1. března. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem 3300. Minulý týden zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky odhad, podle kterého bude v polovině dubna v Česku kolem 8000 potvrzených případů a na konci měsíce přes 14 tisíc.