TÉMA

Bílá sobota

Chráněná dílna Palonín připravuje paškály na Bílou sobotu

Chráněná dílna Palonín na Šumpersku vyrábí velikonoční svíce. Takzvané paškály, které mohou vážit až několik kilogramů, se zapalují na Bílou sobotu. Dílna tyto velikonoční symboly ze včelího vosku a terpentýnu zasílá i do zahraničí. Zdobení jednoho paškálu může trvat až dvě hodiny.
26. 1. 2024|

Je Květná neděle, papež František požehnal věřícím na Svatopetrském náměstí

Je Květná neděle, začíná velikonoční pašijový týden. Papež František se po sobotním propuštění z nemocnice zúčastnil mše na zaplněném vatikánském Svatopetrském náměstí.  Věřícím poděkoval za účast i za modlitby za jeho uzdravení.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 13:44|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

Bílá sobota v Kristově rubáši. Katolická církev kvůli pandemii vystavila Turínské plátno on-line

Poprvé po pěti letech měli věřící z celého světa příležitost spatřit věhlasné Turínské plátno. Katolický artefakt, do nějž se podle církevní tradice otisklo tělo Ježíše Krista sňatého z kříže, se veřejnosti představil on-line během komorního obřadu v turínské katedrále. Duchovenstvo tím chtělo povzbudit věřící v čase pandemie nového koronaviru.
11. 4. 2020Aktualizováno11. 4. 2020, 21:28|

Otevírání hranic není na pořadu dne, uvedl Vojtěch. Kritizoval také situaci v hobbymarketech

Hranice České republiky se zcela neotevřou v nejbližších týdnech a zřejmě ani měsících. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to uvedl pro ČT24. Ministr dále kritizoval situaci v některých hobbymarketech, kde byl obnoven provoz. Vláda nabádá občany, aby i přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a společenský odstup. Věřící si na Bílou sobotu připomínají den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu. Kvůli zákazu shromažďování ale letos nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se večerních obřadů.
11. 4. 2020Aktualizováno11. 4. 2020, 20:01|

Velikonoce budou pro věřící hlavně on-line, pražská arcidiecéze přeloží nejdůležitější mše na konec května

Pražská arcidiecéze přizpůsobuje průběh Velikonoc současnému nouzovému stavu. Nejdůležitější události, tedy mše svatá, se netradičně přesouvá na konec května. Věřícím jsou na webu Liturgie.cz k dispozici videa ohledně oslavy Velikonoc i s návodem na nahrazení mše v domácím prostředí.
4. 4. 2020|