Velikonoce budou pro věřící hlavně on-line, pražská arcidiecéze přeloží nejdůležitější mše na konec května

Pražská arcidiecéze přizpůsobuje průběh Velikonoc současnému nouzovému stavu. Nejdůležitější události, tedy mše svatá, se netradičně přesouvá na konec května. Věřícím jsou na webu Liturgie.cz k dispozici videa ohledně oslavy Velikonoc i s návodem na nahrazení mše v domácím prostředí.

Letošní Velikonoce budou pro věřící hlavně on-line. „Přestože Velikonoce letošního roku budou jiné, nemělo by to ubrat na intenzitě jejich prožívání,“ vysvětlil kněz Jan Balík, generální vikář pražské arcidiecéze. Bohoslužby budou duchovní vysílat v televizi, na YouTube nebo v rádiu.

Výjimkou jsou některá opatření. „Kardinál Dominik Duka rozhodl, že se tradiční mše se svěcením olejů, která každoročně připadá na Zelený čtvrtek, uskuteční až 28. května,“ uvedl dále Balík.

Každý kněz musí dodržovat státní i církevní předpisy

Na konci května se uskuteční i křest dospělých. Ten pravidelně připadá na velikonoční vigilii, která se podle liturgického kalendáře slaví v noci z Bílé soboty na neděli Zmrtvýchvstání Páně (letos sobota 11. dubna).

„Navrhli jsme, aby se letos křty konaly na vigilii Svatodušní 30. května večer. Každá diecéze v tuto dobu má jiné pokyny a o opatřeních si rozhoduje sama. Každý kněz musí jednat za dodržení státních a církevních předpisů v tuto dobu dle místních možností,“ dodal kněz Balík.

Na webové stránce Liturgie.cz jsou věřícím k dispozici návody, jak velikonoční svátky prožít v rodinném kruhu. Ke každému ze svátečních dní natočili duchovní videa, ve kterých se soustředí zejména na způsob, jakým tradici Velikonoc předat dětem nebo jak v domácím prostředí nahradit velikonoční mši.

„Jistě se najde řada kněží, kteří nechají v neděli na Boží hod velikonoční kostely otevřené a ve vhodnou dobu a za dodržení hygienických předpisů budou rozdávat nejsvětější svátost oltářní. A jak se zpovědí? Kdo nemusí akutně, radí se spíše ji odložit na pozdější dobu a nyní vzbudit dokonalou lítost. Kdo vnímá, že k svátosti smíření potřebuje přistoupit, jistě mu kněz vyjde vstříc,“ uklidňuje Jan Balík s tím, že někteří kněží jsou věřícím v izolaci k dispozici i po telefonu a nabízejí duchovní a psychologickou pomoc.