Ve svém největším skladu v Loukově Čepro otevřelo automatizovaný terminál. Původní zařízení zničil požár

Nové výdejní lávky pohonných hmot otevřela ve středu Státní společnost Čepro ve svém skladu v Loukově na Kroměřížsku. Původní výdejní lávky v areálu zničil 10. září 2018 výbuch a následný rozsáhlý požár. Nové technologie za 300 milionů patří mezi nejmodernější na světě, jde o první plně automatizovaný terminál Čepra pro autocisterny.

Stavba nových lávek zabrala deset měsíců. Při práci budou podle ředitele společnosti Jana Duspěvy zaměstnanci Čepra odděleni od obsluhy. „Je velmi výkonná, nárůst je o 40 procent proti minulé lávce. Je schopná denně naplnit 188 autocisteren. Loukovský sklad vydává denně okolo dvou milionů litrů (pohonných hmot),“ řekl Duspěva.

Terminál má vlastní hasicí systém s využitím čtyř automatických monitorů požáru s celkovým průtokem hasiva sedm tisíc litrů za minutu. Oheň, který loukovský sklad pohonných hmot zachvátil předloni v září, by se proto do areálu vrátit neměl. Požehnání přišlo i od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

Kouř na 30 kilometrů a tisíce litrů vyhořelého paliva

Jeden z největších požárů v historii Zlínského kraje začal vznícením autocisterny, od které chytlo několik dalších. Dvě z nich vybuchly. Řidič jedné z cisteren utrpěl středně těžké zranění. Oheň zasáhl i výdejní lávku pohonných hmot. Způsobená škoda se pohybovala kolem 100 milionů korun.

„Vyšetřování ještě není ukončeno. Tři znalecké posudky se shodly, že příčinou byla chyba při plnění autocisterny našeho zákazníka, kdy zjednodušeně nedošlo ke správnému uzemnění,“ uvedl Duspěva.

V prosinci 2018 Čepro ve skladu obnovilo nouzový výdej pohonných hmot. Do provozu tehdy uvedlo dvě stanoviště pro plnění autocisteren zhruba za 17 milionů korun. Nyní už jsou kvůli novým výdejním lávkám odstavena.

Loukovský areál má největší palivové nádrže v Česku

V roce 2011 v něm firma zahájila provoz nových skladovacích nádrží. Umožnily navýšení státních hmotných rezerv pohonných hmot na 120 dní. Areál tvoří čtyři objekty o celkovém objemu 140 tisíc metrů krychlových, každá podzemní nádrž je vysoká 22 metrů. Sklad v Loukově je největší, který pod Čepro spadá, jde také o největší nádrže na pohonné hmoty v Česku. Investice do jejich výstavby byla asi 1,4 miliardy korun.

Státní distributor Čepro skladuje, přepravuje i prodává ropné produkty a provozuje vlastní čerpací stanice EuroOil. Předloni firmě vzrostl čistý zisk meziročně o 39 procent na rekordních 1,28 miliardy korun. Tržby stouply o 22 procent na 58,8 miliardy korun. Hospodářský výsledek za rok 2019 firma zatím oficiálně nezveřejnila.