Trosky po havárii v Loukově zůstávají stále na svém místě. Hasiči zveřejnili záznamy bezpečnostních kamer

Bezpečnostní kamery zachytily zblízka požár pohonných hmot v Loukově (zdroj: ČT24)

Videozáznamy z pondělního požáru ve skladech pohonných hmot v Loukově na Kroměřížsku uveřejnili v pátek zlínští hasiči. Vyšetřovatelé dál pátrají po příčině požáru, při kterém hořely čtyři cisterny a zranil se řidič. Sklady společnosti Čepro zůstávají pro autocisterny stále zavřené.

Areál Čepra u Loukova po čtyřech dnech: cisterny na kolejích dál přivážejí a odvážejí benzín, jako by se nic nestalo. Autocisterna na parkovišti před areálem má ale smůlu a musí zamířit do jiných skladů Čepra na Moravě nebo na Vysočině.

Od uhašení požáru se místo, kde dřív kamiony nabíraly benzín, nezměnilo. Stále jsou vidět ohořelé kamiony. Úklid trosek může začít teprve poté, co přestanou zajímat znalce. „Připravujeme projekt, abychom mohli otevřít výdejní terminál v Loukově. Víc podrobností o tomto projektu a zahájení toho náhradního vydávání budeme vědět příští týden,“ uvedla mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová.

Hasiči ochlazovali ostatní cisterny. Zabránili tak dalším explozím

Havárie v pondělí odpoledne vyděsila obyvatele v okruhu desítek kilometrů a způsobila odhadem škodu až za 70 milionů. Bezpečnostní kamery v areálu společnosti Čepro zachytily zblízka hořící kamiony, ohněm a explozemi zničený výdejní terminál i postup hasičů, kterým zbývalo jediné: proudy vody ochlazovat ostatní cisterny, aby předešli dalším hrozícím explozím a rozšíření ohně.

Klíčová místa videozáznamů s prvním vyšlehnutím plamenů a explozemi si vyšetřovatelé nechávají pro sebe. „Vyšetřování nadále pokračuje. Hasiči společně s policií vyhodnocují a zkoumají získaný materiál z místa požářiště,“ řekla mluvčí hasičů Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Lékaři zatím nechávají v nemocnici jediného zraněného člověka. Popáleného řidiče se zlomeninami nohou, jehož kamion začal hořet jako první. Zkoumání přesné příčiny požáru potrvá řádově zřejmě týdny. Úplné obnovení provozu skladů může trvat ještě několik měsíců.