V Česku je plošná chřipková epidemie. Nemocnice omezí návštěvy

UDÁLOSTI: V Česku je chřipková epidemie (zdroj: ČT24)

Plošnou chřipkovou epidemii vyhlásili hygienici v Česku. Počet nemocných překročil hranici epidemie v Středočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Plzeňském, Ústeckém a Zlínském kraji. Týden také trvá chřipková epidemie v Jihočeském kraji. Hygienici proto doporučili zákaz návštěv v nemocnicích, v následujících týdnech očekávají nárůst počtu pacientů. Zdravotnická zařízení v krajích už vyhlásila omezení.

Průměrná nemocnost v Česku vzrostla o 28,4 procenta na 1865 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Kvůli nárůstu počtu nemocných a případů chřipky proto vyhlásili hygienici v deseti krajích stav epidemie. Vyzývají k omezení návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory, zařízeních pro osoby se zdravotním postižením a v domovech se zvláštním režimem. Případné omezení nebo zákaz návštěv v nemocnicích a domovech závisí na rozhodnutí vedení zařízení.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území České republiky. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

V pátek jako první vyhlásili epidemii ve Zlínském kraji. Respiračním onemocněním v něm aktuálně trpí 1951 na 100 tisíc obyvatel. V porovnání s minulým týdnem tak vzrostl počet pacientů o 40 procent. Samotnou chřipku má 327 nemocných.

„Na základě těchto údajů a výrazné dynamiky nárůstu počtu nemocných ve všech věkových skupinách i ve všech okresech kraje je zřejmé, že Zlínský kraj je ve fázi nastupující celoplošné epidemie,“ uvádějí pracovníci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Podle mluvčího Nemocnic Zlínského kraje Egona Havrlanta k zákazu návštěv přistoupí od pátku v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a Kroměřížské nemocnici, od soboty v Uherskohradišťské a Vsetínské nemocnici.

V Pardubickém kraji nesmí návštěvy do pěti nemocnic

Počet akutních respiračních onemocnění prudce vzrost i v Pardubickém kraji, trpím jimi více než 1700 lidí na 100 tisíc obyvatel. Jde tak o další kraj, kde hygienici epidemii vyhlásili. Nejvíce jsou zasaženy okresy Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí, na Pardubicku jsou zatím choroby rozšířeny méně.

Také společnost Nemocnice Pardubického kraje vyhlásila v pátek zákaz návštěv. Do odvolání tak platí v nemocnicích v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí.

V Královéhradeckém kraji má chřipka jednu oběť

Epidemii chřipky vyhlásili i v Královéhradeckém kraji, kde také tomuto onemocnění jeden pacient podlehl. Celkem se v regionu objevilo dvanáct pacientů s touto chorobou. Respiračními problémy trpí 1670 ze 100 tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných je na Hradecku, naopak nejméně na Náchodsku.

Zákaz návštěv zatím z nemocnic v kraji vydala Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde se do odvolání týká vybraných klinik a oddělení. Platí na celé 4. interní klinice, na plicní klinice, na klinice infekčních nemocí a na vybraných odděleních 3. interní kliniky. Návštěvy nemohou ani na oddělení s hospitalizovanými novorozenci porodnicko-gynekologické kliniky. Na odděleních, kde zákaz návštěv není, musejí návštěvy k pacientům přistupovat pouze v ústence.

Ve středních Čechách zavírají i školy

Ve Středočeském kraji je celkem 1911 nemocných na 100 tisíc obyvatel, došlo tak k nárůstu o 32 procent. Nejvyšší nemocnost lidí s infekcí dýchacích cest lékaři hygienikům hlásili v okrese Praha-východ, nejnižší v okrese Kolín. „V porovnání s předchozím kalendářním týdnem byl zaznamenán výrazný vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Zákaz nebo omezení návštěv vydaly například Městská nemocnice Městec Králové, nymburská nemocnice nebo kralupská léčebna dlouhodobě nemocných. „Byla uzavřena řada školských zařízení v okresech Kladno, Mladá Boleslav, Nymburk, Příbram a Rakovník,“ doplnila Rumlová.

V Ústeckém kraji hlásí nejvíce případů na Teplicku

Epidemii v pátek vyhlásili i v Ústeckém kraji. Nemocných je 1800 na 100 tisíc obyvatel. Hygienici tak evidují nárůst o 40 procent. Nejvíce nemocných je na Teplicku, kde má respirační onemocnění víc než 2300 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Krajská zdravotní kvůli zvýšení respiračních onemocnění teď omezila návštěvy ve všech pěti nemocnicích, a to v Děčíně, Teplicích, Ústí nad Labem, Mostě a Chomutově.

Nárůst nemocných v Libereckém kraji

Stav chřipkové epidemie je rovněž v sousedním Libereckém kraji. Nemocných je v něm 1683 lidí na 100 tisíc obyvatel. Nemocnost tak stoupla za poslední týden o 18 procent. Nejhorší situace je v kraji na Semilsku. Nemocnost tam stoupla o 60 procent – podle krajského hygienika Vladimíra Valenty zejména z toho důvodu, že je tam postižená starší věková kategorie. Lidé starší 65 let patří mezi rizikové skupiny pro závažný průběh chřipky.

Letos v regionu měla nemoc závažný průběh u tří lidí, jeden zemřel. „Byla to osoba s přidruženými základními onemocněními. Nejednalo se o osobu, která by před tím byla úplně zdravá,“ uvedla epidemioložka Jana Prattingerová.

Chřipkovou epidemii hlásí také v Plzeňském kraji

Počet lidí s akutními respiračními infekcemi a chřipkami se v Plzeňském kraji za týden zvýšil o 36 procent. V regionu je nyní v přepočtu 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Absolutně je v kraji 9229 lidí s respiračními onemocněními, to je o 2457 více než minulý týden.

Největší nemocnost zaznamenali hygienici v tomto týdnu na Klatovsku, kde oproti minulému týdnu stoupla o 81 procent. Vysoký počet nemocných má také okres Plzeň-jih. Nad hranicí epidemie se drží ještě Tachovsko a Plzeň, kde se číslo zvedlo o 14 procent. Naopak nejmenší podíl nemocných má Domažlicko. 

Chřipka v Jihočeském kraji zesiluje

V jižních Čechách hygienici chřipkovou epidemii vyhlásili už před týdnem, 24. ledna. Počet pacientů za poslední týden stoupl o čvrtinu. Hygienici evidují 2211 případů na 100 tisíc obyvatel. Nemocné jsou především děti, jedno dítě kvůli onemocnění zemřelo. Nárůst ale hygienici hlásí ve všech věkových skupinách. Nejvíce nemocných je v okrese Český Krumlov, druhý nejvyšší počet nemocných je na Českobudějovicku. 

Kvůli chřipce a akutním respiračním chorobám nesmí návštěvy do českokrumlovské, jindřichohradecké, prachatické, strakonické a volyňské nemocnice, omezené jsou návštěvy v nemocnici České Budějovice. Zákaz platí i v domově se zvláštním režimem v Rakvicích na Písecku, v píseckém Alzheimercentru, od pátku i v Diakonii ČCE - písecké středisko Blanka.

Od 1. února zakáže návštěvy českobudějovický domov pro seniory Máj, domov pro seniory U Hvízdala v Českých Budějovicích pak od 3. února. Od pátku jsou zakázané návštěvy i v domech s pečovatelskou službou Lidická a Rybniční ve Strakonicích. Od 21. ledna nesmí návštěvy do táborského Senior domu.

V Moravskoslezském kraji jsou tři pacienti ve vážném stavu

V tomto týdnu počet nemocných v Moravskoslezském kraji vzrostl o 26,3 procenta na 2100 případů na 100 tisíc obyvatel, a byl tak překročen epidemický práh. „Nejvyšší počet nemocných byl hlášen z okresu Opava, kde onemocnělo 3979 osob na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová. Nejčastěji nemocné jsou stále děti předškolního věku. 

V regionu byly v tomto týdnu hlášeny tři nové případy chřipky se závažným klinickým průběhem. Šlo o tři neočkované muže z okresu Ostrava-město a Frýdek-Místek. Museli být hospitalizováni na odděleních ARO a JIP.

Tři lidé v Kralovarském kraji nemoci podlehli

Nemocných je v Kralovarském kraji 1853 lidí na 100 tisíc obyvatel. Proti minulému týdnu jde o nárůst o 38,5 procenta. Nemocnost akutními respiračními infekcemi stoupla ve všech věkových skupinách. Tři lidé už v Karlovarském kraji na následky chřipky zemřeli.

„Karlovarská krajská nemocnice od počátku letošního roku eviduje 20 potvrzených případů chřipky. V současné době není v naší nemocnici hospitalizován žádný pacient s těžkým průběhem tohoto onemocnění,“ řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.