V Česku přibývá pacientů s chřipkou. Školy zavírají, nemocnice zakazují návštěvy

Události: V Česku přibývá pacientů s chřipkou (zdroj: ČT24)

V České republice přibývá pacientů s chřipkou nebo virózou. Podle posledních údajů na 100 tisíc obyvatel připadá 1452 nemocných. Celková nemocnost sice zatím nepřekročila práh epidemie, hygienici už ale evidují několik regionálních ohnisek, která se nacházejí například v Jihočeském, Středočeském nebo Ústeckém kraji.

Nejvíc nakažených, kteří v posledních dnech ulehli s chřipkou nebo dalšími respiračními nemocemi, je mezi dětmi ve věku od 6 do 14 let. Někde už jsou kvůli tomu zavřené školy i školky. Chřipkové prázdniny mají nově některé děti v okrese Ústí nad Labem.

Například základní a mateřská škola v obci Libouchec je od středy bez dětí. Polovina žáků onemocněla, a tak vedení vyhlásilo dvoudenní chřipkové prázdniny. „Na to navážou páteční pololetní prázdniny a následně jarní prázdniny celý příští týden. Doufáme, že to bude dostatek času, aby se naše dětičky dostaly z té nemoci,“ říká starosta Libouchce Jiří Bolík.

V některých školách je nemocná většina dětí. „U nás v mateřské škole onemocnělo 90 procent dětí a po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí jsme se rozhodli školku do konce týdne uzavřít,“ informuje ředitel ZŠ a MŠ Malečov Peter Daško.

Podobná situace panuje také na Vysočině nebo ve středních Čechách. V Lysé nad Labem uzavřeli Základní školu T. G. Masaryka už minulý týden v pátek, ze 103 dětí jich chybělo 40.

Úroveň epidemie už počty nemocných překročily v některých regionech. S epidemií bojují hygienici třeba v teplickém okrese a předpokládají, že čísla budou narůstat. „Očekáváme, že se zvýší nemocnost ve všech okresech našeho kraje a že bude překročen epidemický práh,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Za poslední týden stoupl v tuzemsku počet nakažených chřipkou o 60 procent. Jedno dítě už chřipce podlehlo v jižních Čechách, kde je největší počet nemocných.

Nemocnice v Jihočeském kraji kvůli epidemii zakazují návštěvy

V jižních Čechách kvůli chřipkové epidemii zakazují návštěvy v nemocnicích. Za pacienty se jejich příbuzní nedostanou v nemocnici ve Strakonicích, Prachaticích a Českém Krumlově. Nemocnice v Českých Budějovicích pouští za pacienty návštěvy jen omezeně.

Cílem zákazu návštěv je ochránit nejen pacienty, ale i zaměstnance nemocnic. „V prachatickém regionu nemocnost výrazně vzrostla, významný nárůst počtu nemocných pacientů máme i na odděleních interny a následné péče, proto jsme nuceni se k zákazu uchýlit. Chceme tím zbrzdit rozvoj chřipky a ochránit jak naše pacienty, tak personál,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

Návštěvám se uzavřela i nemocnice v Českém Krumlově. „Nemocnice uzavřela návštěvám všechna oddělení. Uzavření podle zkušeností potrvá tři až pět týdnů. Personál zatím není nadprůměrně nemocný,“ uvedl ředitel Jindřich Florián. Pro návštěvy se ve čtvrtek uzavře i nemocnice ve Strakonicích.

Nemocnice v Českých Budějovicích povoluje vstup návštěv s omezeními. Za pacienty nesmí děti do patnácti let. Návštěvy k pacientům mohou po dvou na patnáct minut a musí dodržovat přísná hygienická pravidla.

Písecku se zatím epidemie vyhýbá. „Opatření zatím nezavádíme, ale čísla nemocných monitorujeme. Preventivní opatření raději řešíme ochrannými pomůckami, jako jsou roušky, jednorázové pláště nebo dezinfekce. Jsem přesvědčen, že pacienti bez návštěv hůř marodí,“ uvádí ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Krajská hygienická stanice v minulém týdnu evidovala 1758 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nárůst výskytu nemocí dýchacího ústrojí byl 36,5 procenta. Výskyt chřipky vzrostl o 200 procent. Epidemii hlásí všechny okresy kromě Písecka, Jindřichohradecka a Strakonicka.