V noci na úterý hrozí ledovka, potom zase silný vítr, varují meteorologové

V částech Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje se bude v noci na úterý tvořit při mrznoucím mrholení nebo dešti ledovka. Silnice a chodníky tak mohou klouzat a hrozí nebezpečí úrazů a problémy v dopravě. V západních, středních a východních Čechách pak během dne zesílí vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V úterý večer vítr zeslábne.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude v úterý přes střední Evropu postupovat směrem k východu frontální systém, za kterým bude vlivem zesilujícího větru a přílivu chladného vzduchu postupně zanikat nad Českem inverze.

Od půlnoci do úterních 09:00 tak meteorologové očekávají mrznoucí mrholení nebo slabý déšť a s tím spojenou tvorbu ledovky na východě Pardubického kraje, na většině území Olomouckého kraje a na Rýmařovsku. „Jinde v ČR je výskyt ledovky méně pravděpodobný,“ uvedli meteorologové.

Obyvatelé většiny českých regionů by pak od 08:00 do 21:00 měli v úterý počítat se silným větrem. Meteorologové v této souvislosti upozorňují na možné poškození stromů a lesních porostů, případně menší škody na budovách. Vedle toho hrozí nebezpečí úrazu od uvolněných předmětů nebo polámaných větví. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny.