Z hromad šrotu a zeminy vznikly provizorní skládky. Šumvald stále sužují následky povodní

Šumvald se stále vypořádává s následky povodní (zdroj: ČT24)

Bezmála osm týdnů od přívalové povodně stále pokračuje odstraňování jejích následků v Šumvaldu na Olomoucku. Ke konci už se chýlí čištění studní, ze 450 zbývá necelá desítka. Zpracovat se ale také musí tuny odpadu. Bahno i zničené věci z domácností sice lidé z ulic odstranili během týdne, putovaly ale jen na provizorní skládky.

Nákladní auta odvážejí kontejnery plné šrotu z Šumvaldu do nedalekého Medlova. Jen během týdne jich pracovníci vyvezli zhruba tisíc. Ještě předtím ale z hromady vybrali, co jde dál zpracovat, třeba zničenou mrazničku a další elektrospotřebiče.

Do noci na 8. června přitom byl tento, dnes už odpad, součástí šumvaldských domácností. Tři zpevněné plochy v obci k uložení materiálu nestačily, a tak pomohli i v nedalekých Troubelicích. Hromady zaplnily místo, kam zemědělci sváželi cukrovku.

„Pozemek poskytneme do konce roku za korunu, protože situace tam byla opravdu katastrofická a potřebovali ho rychle,“ uvedl předseda představenstva Tagros, a. s., Troubelice Bohuslav Nevěřil.

Haldy naplavené zeminy zatím ale zůstávají. Linku, která je má prosívat, firma odvezla po červencových deštích. „Produktivita práce se stále snižovala. Tak je to vyřešeno tak, aby hlína trošku obeschla. Pokud to počasí dovolí, tak se linka vrátí,“ popsal starosta Šumvaldu Josef Šenk (ODS).

Aby se podobným následkům předešlo, dokončují dělníci pod místní částí Břevenec hloubení retenční nádrže na Dražůvce. Čištění dvou nádrží nad Břevencem skončilo v pátek. Správce toku, Lesy ČR, odsud během sedmi týdnů vyvezl osm set tatrovek naložených bahnem.