Beskydy ukrývají rysy i vlčí smečku. Po medvědech nenašli ochranáři ani stopu

Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky během únorového hledání nenarazily, loni se přitom v Beskydech pohybovali dva. S mapováním šelem pomáhaly Agentuře ochrany přírody a krajiny desítky dobrovolníků.

„V CHKO Beskydy a v pohraničním slovenském území se pohybuje přibližně 12 dospělých rysů, jedna vlčí smečka se vyskytuje v Javorníkách převážně na slovenské straně, v Moravskoslezských Beskydech byly nalezeny stopy dalších dvou zvířat. Na severu CHKO Beskydy pak stopy jednoho vlka,“ uvedla Karolína Šůlová z agentury.

Přítomnost medvědů nebyla potvrzena ani v CHKO Beskydy, ani v javornické části CHKO Kysuce. „Což však neznamená, že zde medvědi nežijí. Je pravděpodobné, že se v zimě zdržovali v nepřístupných horských lokalitách,“ míní.

Podle Dany Bartošové ze Správy CHKO Beskydy je potěšující, že rysi, vlci a medvědi dokážou žít i v tak přelidněných horách, jako jsou Beskydy. „Pro zdejší horskou přírodu je jejich přítomnost zásadní. Proto je potřeba důsledně chránit jak jednotlivé šelmy, tak jejich životní prostředí. Neméně důležité je zabezpečit fungující migrační koridory, kterými putují do Beskyd z početnějších slovenských a polských populací,“ řekla Bartošová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do mapování se v únoru zapojilo sedm desítek dobrovolníků. Rysi byli zjištěni v tradičních lokalitách, jako je Čertův Mlýn, Kněhyně, Smrk, Lysá hora, Travný, v lesích kolem vodárenské nádrže Šance a v pohraniční části Beskyd Bílý Kříž - Malý Polom. Naopak v severovýchodní části Moravskoslezských Beskyd, jako je Slavíč, Ropice, Javorový, Ostrý, Kozubová se stopy nenašly.

V posledních dvou letech se po Beskydech pohybovali i dva medvědi. Jeden na Valašsku a jeden v okolí Lysé hory. Tuto medvědici jménem Ema se podařilo ochráncům přírody odchytit a nasadit jí speciální obojek umožňující sledování. Po čase se jí ale podařilo se ho zbavit.