Dostavba D48 musí počkat. Majitel pozemku se obrátil na Ústavní soud, chce „dům za dům“

Události v regionech: Stavby silnic blokují spory s majiteli pozemků (zdroj: ČT24)

Problémy v dostavbě jednoho z úseků na D48 v Rychalticích na Frýdeckomístecku pokračují. Majitel před lety vyvlastněného domu Stanislav Švantner podal ústavní stížnost. Trvá na tom, aby za své ztracené obydlí dostal náhradu.

Spor o pozemek blokující dostavbu dálnice D48 trvá už patnáct let. Majitel domu Švantner od začátku tvrdí, že peníze, které mu stát prostřednictvám Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za jeho dům nabídl, nejsou dostatečné. 

Celých patnáct let trvá Švantera na tom, aby místo svého domu dostal jiný. Nabídnutá částka 1,68 milionu mu nestačí. „Za to nekoupím v této lokalitě ani zasíťovaný pozemek. Patnáct let říkám: Pojďte se dohodnout, dejte mi dům za dům,“ prohlásil loni na podzim.

To ale podle ŘSD není možné. „Můžeme zaplatit jen tu cenu, kterou určí soudní znalec. Nemůžeme jít s cenou úplně na trh a zaplatit, kdo co chce. O dohodu se snažíme velmi intenzivně, nyní ale musíme počkat na rozhodnutí Ústavního soudu,“ komentoval Švantnerovy požadavky mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Rozhodnutí se očekává v řádu měsíců.

Přestože dům byl už vyvlastněn, exekutor odmítl Švantneru vystěhovat s tím, že by mohlo jít o protiústavní jednání.

ŘSD kvůli sporu nedokončí rozšíření D48

V místech se nyní staví, ale jen provizorně. Kvůli nevyřešenému sporu a nově i rozhodnutí Švantnera obrátit se na Ústavní soud museli silničáři přerušit stavbu protihlukových stěn. Švantnerův dům brání také rozšíření čtyřproudé D48. A dokud neskončí všechny spory, ŘSD tento úsek do plánované podoby nedostaví.

„Majitelé pozemků ze svého pohledu využívají všechny možnosti, které jim správní řád nabízí. Podle řidičů je ale zneužívají. Doufal jsem, že stát se po sporu s Ludmilou Havránkovou zamyslí a bude podobné případy řešit jinak. Zdržení stavby stojí stát tisíckrát více než to, co majitelé pozemků požadují,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Dostavbu silnic v kraji blokují spory s majiteli pozemků (zdroj: ČT24)

Cílem D48 je dosáhnout polské hranice

Dálnice D48 po svém dokončení povede od dálnice D1 v Bělotíně kolem Nového Jičína nebo Frýdku-Místku až po dálniční přechod do Polska v Chotěbuzi na Karvinsku, kde naváže na polskou silnici do Krakova. Z více než sedmdesáti kilometrů je už přes třicet v provozu.

V současné době se už přestavuje úsek mezi obcemi Rybí a Rychaltice na Frýdecko-Místecku, který má být dokončen v roce 2020. Součástí D48 má být i obchvat Frýdku-Místku, jehož stavba se připravuje už zhruba dvacet let, stále se ale zdržuje.

V Moravskoslezském kraji kvůli sporům s majiteli pozemků stojí před dokončením i dalších důležitých silnic, například dostavba obchvatu Třince. Poslední šestikilometrový úsek blokují vlastníci pozemků, kvůli průtahům od stavby odstoupila původní firma a úsek nyní nemá kdo dostavět.