Na srpnovou Moto GP dá Brno i kraj po 30 milionech. Letošní ročník je poslední nasmlouvaný

Velkou cenu podpoří Brno i Jihomoravský kraj (zdroj: ČT24)

Příspěvek 30 milionů korun dá letos na motocyklové závody Grand Prix Jihomoravský kraj, ve čtvrtek jej schválili zastupitelé. Stejnou částku už v první polovině února schválilo i brněnské zastupitelstvo. Spolek kraje a města, který Velkou cenu letos uspořádá popáté, očekává i 55 milionů od státu. Stejnou částku poskytl stát i loni. Závody se uskuteční od 7. do 9. srpna.

Spolek má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pořádání pěti ročníků, která letos vyprší. Jedná se o další smlouvě. Novinkou letošního ročníku je možnost spolku nasmlouvat si reklamu, z níž by mohly plynout dodatečné příjmy. V předchozích ročnících měla toto právo pouze Dorna a spolek neměl z reklamních příjmů ani korunu.

V poslední době se ale proslýchá, že Dorna chce zalistovací poplatek až dvojnásobně zvýšit. Zatímco v minulosti byl desítky milionů, loni činil přes 110 milionů a letos bude kolem 120 milionů. Od roku 2021 by mohl vzrůst až na 230 milionů korun.

„Dorna řekla, že od roku 2022 chce mít na evropském kontinentu poplatky v jednotné výši. Jižní Morava a Moto GP v Brně měly jeden z nejnižších, samozřejmě na to poukazovaly i jiné okolní státy,“ řekl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (nestr. za ANO). 

Podle něj se v Rakousku a Německu pohybuje poplatek zhruba ve výši devíti milionů euro, což je právě asi 230 milionů korun. „Nám konkrétní částka ještě nebyla stanovena, ale zřejmě to bude v obdobné výši,“ uvedl. 

Financování Grand Prix
Zdroj: ČT24

Hejtman i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) se shodli, že podporu vyšší než 30 milionů si ale ani kraj, ani město dovolit nemůžou. V případě zvýšení zalistovacího poplatku by se tak peníze musely najít jinde. Šimek i Vaňková chtějí o případném navýšení finanční podpory jednat i s vládou, více zdrojů by měla přinést i reklama. 

Pokud se spolku s Dornou podaří uzavřít smlouvu na dalších pět let, bude se muset řešit i stav samotné dráhy. Ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová v minulosti uvedla, že její oprava vyjde na další desítky milionů korun. Podle Vaňkové o tom bude spolek jednat. „Z mého pohledu by ale povinnost opravit dráhu měl mít Automotodrom, ale bude to předmětem jednání,“ řekla primátorka.

Kvůli zalistovacímu poplatku provázejí Velkou cenu problémy dlouhodobě

Návštěvnost Grand Prix
Zdroj: ČT24

Předchozí pořadatel Automotodrom Brno, vlastnící Masarykův okruh, kde se závody jezdí, nechtěl Grand Prix pořádat pro její velkou ztrátovost. Politici kraje a města se proto dohodli na záchraně akce, která podle nich dělá regionu dobré jméno, a založili spolek, který s Dornou uzavřel smlouvu na pět ročníků.

I spolek má ale finanční problémy, kvůli nimž byly závody v ohrožení. Problémy způsobila především nižší dotace od státu v předloňském roce. Spolek dostal 39 milionů místo požadovaných sto. Loni dal stát 55 milionů a stejnou částku spolek očekává i letos. Podle primátorky Brna by se měl stát podílet vyšší částkou. Brno v minulosti dávalo 10 milionů a nyní podporu zvýšilo na 30 milionů. Kraj dával dříve 20 milionů a také svou podporu zvýšil.

Od příštího roku převezme rozdělení dotací do sportu Národní sportovní agentura. Její předseda Milan Hnilička ve čtvrtek řekl, že agentura se dotacemi na Grand Prix, které nyní řeší ministerstvo pro místní rozvoj, zabývat nebude.