Šimek: Bez dlouhodobé podpory státu motocyklová Velká cena v Brně bude muset skončit

Závody mistrovství světa silničních motocyklů v České republice se podle jihomoravského hejtmana Bohumila Šimka (ANO) možná za rok už nepojedou. Letošní ročník Grand Prix se ještě v Brně uskuteční, ale v dalších letech to bez dlouhodobého finančního přispění státu podle hejtmana zřejmě nebude možné. Vláda na letošní ročník v pondělí schválila dotaci třicet devět milionů korun namísto požadovaných šedesáti pěti milionů.

Už loni skončila motocyklová Grand Prix České republiky ve ztrátě jednatřicet milionů korun. Jihomoravský kraj dá letos na závody dvacet pět milionů a Brno patnáct milionů. Po vládě chtěli pořadatelé dotaci šedesát pět milionů. Vláda nakonec schválila částku nižší. „Rozhodnutí vlády o Velké ceně je pro mě velkým zklamáním,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Zklamaná je i primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Kvůli nižší podpoře vzniknou podle ní pořadatelskému spolku města a kraje finanční problémy. „My ten ročník musíme uspořádat, ale přiznám se, že nevím, jestli bude město a kraj schopné chybějící peníze doplatit. Stát nás přivedl do velmi složité situace, která určitě může ovlivnit příští ročník,“ řekla primátorka města Brna.

Letos se závody Moto GP uskuteční 2. až 4. srpna a počtvrté je bude pořádat spolek založený krajem a městem. S promotérskou společností Dorna má smlouvu na pět ročníků. „Rozhodnutí vlády respektujeme, ale je to pro nás jasný signál, že současná vláda nemá zájem zachovat tuto akci na území České republiky,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Grand Prix je podle vedení města i kraje ve velkém ohrožení. Spolek kvůli nižší dotaci platil opožděně už za loňský ročník. Dorna mu kvůli tomu poslala vytýkací dopis. Stálo v něm, že pokud bude spolek platit včas a bez problémů, bude Dorna po uplynutí pěti ročníků jednat o dalších závodech, v opačném případě se nemá o čem bavit.

Zprávy o možném konci motocyklové Grand Prix České republiky nepřekvapily šéfku brněnského Automodromu Ivanu Ulmanovou. I když věřila, že vláda v pondělí potvrdí pořádajícímu spolku požadovanou dotaci šedesát pět milionů korun, už delší dobu je smířená s tím, že prestižní šampionát se na Masarykově okruhu v budoucnosti konat nebude. Ulmanová předpokládá, že mistrovství světa Brno opustí nejpozději po příštím roce, kdy skončí současná pětiletá smlouva s promotérem seriálu.