Stát pošle Grand Prix v Brně 65 milionů. Podpořit závod ale odmítlo ministerstvo školství

Stát poskytne na pořádání letošní motocyklové Grand Prix České republiky v Brně slíbených 65 milionů korun. V pondělí 15. dubna materiál projedná vláda, hned poté může dotaci Jihomoravskému kraji přeposlat, oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Město Brno chce dát na závod mistrovství světa 15 milionů korun, Jihomoravský kraj již dříve schválil 25 milionů. Podpořit soutěž ale odmítlo ministerstvo školství. Velká cena se koná od 2. do 4. srpna.

Spolek pro GP ČR Brno, který má s promotérskou společností Dorna domluvené pořádání pěti ročníků mistrovství světa silničních motocyklů, založilo město Brno a Jihomoravský kraj. Letos se závod v této spolupráci pojede počtvrté. Spolek platí Dorně za licenci na pořádání závodu ročně přes 100 milionů korun. 

O peníze požádal spolek nejprve ministerstvo školství, to ale podporu odmítlo. Místo toho by částku měla na pořádání závodu poslat vláda. „Jakmile to kabinet schválí, může Jihomoravský kraj o dotaci požádat a bude mu přeposlána. Protože pořadatelé jsou vázáni podmínkami promotéra. Vůči společnosti Dorna musí závazky potvrdit do konce května. Takže je to v časovém souladu,“ oznámila ve středu ministryně pro místní rozvoj Dostálová.

Pokud jde o další ročníky Velké ceny České republiky silničních motocyklů, je podle ministryně potřeba otevřít debatu o určitém zapojení podnikatelského sektoru. „Na jedné straně se určitě budeme bavit o podpoře státu, protože je to pro Českou republiku prestiž. Ale podnikatelský sektor má z akce obrovský profit. A určitě by stálo za to otevřít debatu tak, jak je to v jiných zemích, kde se podnikatelé významnou měrou podílejí na tom, aby se tam ty závody mohly jet,“ doplnila Dostálová.

Školství odmítlo letošní závod podpořit

V minulosti na závody dávalo peníze ministerstvo školství. Původně poskytovalo i 70 milionů, loni však oproti očekávání podporu snížilo na 39 milionů, čímž organizátorům vznikly finanční problémy.

Letos ministerstvo školství podle informací ČT Grand Prix nepodpoří. Pořádající spolek, který je zastoupený Brnem a Jihomoravským krajem, nesplnil podle úřadu podmínky dotace. Již loni měl spolek s dotací problém, žádal o sto milionů korun, dostal však pouze 39 milionů. Ministerstvo pak zažaloval.

Že pořadatelé závodu silničních motocyklů na Masarykově okruhu příspěvek nedostanou, zdůvodnilo ministerstvo tím, že se změnily podmínky pro všechny žadatele. Jde zejména o to, že žadatel o dotaci musí existovat alespoň pět let. Spolek pro GP ČR Brno ale vznikl až v říjnu 2015, byl proto z dotačního řízení vyřazen. Ministerstvo navíc naznačilo, že i probíhající soudní spor přispěl k tomu, že nevyhlásí speciální program pro někoho, kdo ho žaluje.

Kraj i Brno nejspíš svoji podporu navýší

Radní Brna se ve středu shodli na přidělení deseti milionů jako klasické každoroční podpory, ale zároveň i vyčlenění pětimilionové rezervy. Pokud to schválí příští týden zastupitelé, zvýší se tedy podpora ze strany Brna z každoročních deseti na 15 milionů korun. Krajští zastupitelé letos také zvýšili podporu z 20 na 25 milionů korun.  

Loňský ročník vzhledem k nižší podpoře ze strany ministerstva školství skončil ve ztrátě 31 milionů korun. Náklady akce byly kolem 170 milionů. Ze vstupného se vybralo 70 milionů, 20 milionů dal kraj, deset milionů město a 39 milionů ministerstvo školství, přestože ho spolek žádal o 100 milionů.

Kraj následně poskytl na ztrátu přes devět milionů a Brno skoro pět milionů korun. Zbylých asi 17 milionů ještě spolek žádá po MŠMT, které už ale nechce žádné peníze dát.