Některé obce na Blanensku opět vyhlásily kvůli suchu zákaz zalévání pitnou vodou

Zákaz zalévání, mytí aut či napouštění bazénů vyhlásily některé z obcí v Jihomoravském kraji. V regionu se totiž opakuje problém s nedostatkem vody. České televizi to potvrdili zástupci obcí a měst zejména na Blanensku. Sucho postihlo téměř všechny okresy v kraji.

První zákazy zalévání zahrad nebo napuštění bazénů vydali například na Blanensku. „Zakazuje se používat pitnou vodu z vodovodu pro veřejnou potřebu. Zejména k zalévání zeleně, mytí automobilů a napouštění bazénů,“ sdělila ČT Olga Pozděnová, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Blansko. „Vodu z vodovodu pro veřejnou potřebu lze užívat pouze pro osobní potřebu k pitným a hygienickým účelům,“ doplnila Pozděnová.

Stejná opatření zavedli také v nedalekých Boskovicích. „Obce, které nejsou napojeny na skupinový vodovod a čerpají vodu ze svých zdrojů, mají v letních měsících problémy s vydatností zdrojů,“ vysvětlil mluvčí Boskovic Jaroslav Parma.

Prohlubování studní, nové vrty

V obcích na jižní Moravě začali obyvatelé problémy s nedostatkem vody řešit prohlubováním studní nebo napojováním na veřejné vodovody. Jednou z obcí, která má s nedostatkem pitné vody problém, je Sulíkov v okresu Blansko. „Hladina spodních vod klesá. Sama obec v roce 2017 napojila nový vrt, ale ten již nyní není dostatečně výkonný, aby pro obec vodu zajistil. V podstatě nám zvládl pokrýt spotřebu vody jen čtyři roky,“ řekla starostka Sulíkova Hana Pokorná.

Jihomoravský kraj patří k suchem nejohroženějším regionům. V minulých letech musely obce a města podle mluvčí kraje často přistoupit k různému rozsahu zákazu rozdělávání ohňů z důvodu rizika vzniku požáru. Během letošního května bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu v Jihomoravském kraji nejtepleji z celé republiky s průměrnou teplotou 14 stupňů Celsia. Problémy začínají mít ale i v Karlovarském kraji v oblasti Poohří.