Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

Události v regionech: Soud v kauze pádu mostu ve Vilémově (zdroj: ČT)

Odvolací soud v Pardubicích v úterý zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.

Odvolací soud mírně přehodnotil právní kvalifikaci skutku, což mělo vliv i na výše trestu. „Okresní soud, když vyhlašoval rozsudek, neuvedl na rozdíl od předchozích rozhodnutí ve věci, že důsledkem pochybení stavbyvedoucích nebo technického dozoru byl pád mostu a že čtyři osoby byly usmrceny a došlo k těžkému zranění. Pokud to nebylo uvedeno v popisu skutku, nemohli jsme to podřadit pod právní kvalifikaci a bylo ji nutné zmírnit,“ řekl novinářům předseda senátu Aleš Holík. Vyšší trestní sazba zohledňující úmrtí činila tři až deset let vězení, při změně kvalifikace se zmírnila na šest měsíců až pět let.

Podmíněné tresty i s přihlédnutím k dosavadní bezúhonnosti dostali Michal Hejkal, Milan Macura, Juraj Nosko a František Lízal. U obžalovaného Zdeňka Drtiny se podle soudu nedalo dovodit, že by měl v popisu práce sledovat postup prací na mostě a pod ním, proto byl obžaloby zproštěn.

Původně bylo kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti souzeno deset lidí. Pravomocně již bylo řízení ukončeno s pěti dalšími obžalovanými, dva stavbyvedoucí dostali podmíněné tresty. Původní dvouapůlleté podmínky a zákazy činnosti jim odvolací soud prodloužil na čtyři roky. Odvolací soud také zrušil stíhání dvou koordinátorů bezpečnosti práce. Zastavené je i trestní stíhání úřednice krajského úřadu. V jejím případě soud nevyhověl odvolání státní zástupkyně v její neprospěch.

Dokumentace poukazovala na špatný stav mostu

Podle soudu nebylo možné řídit se jen částí projektové dokumentace a jiné části nebrat v úvahu. Dokumentace upozorňovala na špatný stav mostu a riziko zřícení klenby. Klenba měla být podepřena před odtěžením zeminy u paty konstrukce a poté ji bylo možné zbourat. Už před neštěstím byla obnažena pata klenby, obžalovaní mohli vyčkat do doby, než bude podepřena. „Při respektování postupu výstavby by ke zřícení klenby dojít nemohlo,“ zdůraznil předseda senátu Aleš Holík.

Téměř devadesát let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově procházel v roce 2014 rekonstrukcí, která byla součástí modernizace silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku více než za 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.