GIBS znovu navrhla obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku a znovu navrhla obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky. ČT to sdělil Dan Anděl z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, které případ dozoruje. Inspekce spis s návrhem na obžalobu obou mužů předložila žalobcům už v listopadu. Jeden z obviněných ale následně přinesl nový důkaz, a vyšetřování tak bylo nutné doplnit.

„Vyšetřování bylo ukončeno a GIBS předložil spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro ČT Anděl. Doplnil, že žalobce o návrhu rozhodne do konce března. Obvinění v případu jsou podle Anděla stále stejní dva lidé. Deník Právo už dříve uvedl, že stíhání čelí bývalý ředitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý a jeho podřízený.

Dva lidi policie navrhla obžalovat už loni v listopadu. V prosinci se ale případ na pokyn žalobce vrátil znovu do fáze vyšetřování. Jeden z obviněných totiž přišel s novým důkazem. Podle vyjádření Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem se mělo jednat o zásadní důkaz v případu.

Policisté prý situaci podcenili

Sklad vybuchl 15. září 2020 v místní části Chudeřice. Nikdo se nezranil. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Svědci tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších. Kvůli explozi byla uzavřena silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu pěti set metrů, včetně zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a skláren.

GIBS tvrdí, že policisté řádně nedbali své povinnosti a z nedbalosti ohrozili osoby v okolních objektech. „Policisté se protiprávního jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, které povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu a jen v částech k tomu určených a bezpečných,“ uvedla před časem mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo. Podle mluvčí GIBS měla policie sklad pronajatý od soukromé firmy pro účely uložení výbušného materiálu v době od února 2012 do září 2020.