Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Dosavadní předseda kulturního výboru a bývalý radní Jan Wolf a zastupitel Pavel Mareš (oba KDU-ČSL) obsadí v koalici placené posty předsedů kulturního výboru a výboru pro sociální politiku. Původně měli lidovci nabídku obsadit pozici radního pro finance. Podle informací ČTK to nakonec odmítli s tím, že sociální oblast a kultura je straně programově i kompetenčně bližší.

Vedle Svobody, který se má stát primátorem, v radě za ODS usedne jako náměstkyně primátora starostka Prahy 2 a městská zastupitelka Alexandra Udženija, která bude zodpovídat za sociální oblast, zdravotnictví a bydlení. „Budu o tom diskutovat s kolegy z Prahy 2, a nejenom s kolegy z ODS, ale i s našimi koaličními partnery. Chci dojít ke společné dohodě, není to jen o mně. Priorita je, jak se k tomu postaví ‚dvojkový‘ tým,“ uvedla.

Zastupitel a bývalý místostarosta Prahy 4 Zdeněk Kovářík (ODS) bude mít na starosti finance a rozpočet města.

Za TOP 09 obsadí místostarosta Prahy 4 Michal Hroza křeslo radního pro infrastrukturu a europoslanec Jiří Pospíšil se stane náměstkem primátora pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči. 

Čtyři místa pro Piráty, dvě pro STAN

Dvě pozice bude mít hnutí STAN, ve stejné funkci jako dosud zůstane dosavadní náměstek primátora pro územní plánování Petr Hlaváček. K němu se přidá zastupitel Antonín Klecanda jako radní pro školství a sport.

Čtyři místa potom obsadí Piráti, kdy dosavadní primátor Zdeněk Hřib bude prvním náměstkem primátora a starat se bude o dopravu. Dosavadní radní Adam Zábranský bude zodpovídat za majetek, transparentnost úřadu a legislativu. Zastupitelka a bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková bude radní pro životní prostředí a zastupitel Daniel Mazur radním pro vědu a výzkum, takzvané smart city a ICT.

Navrhované obsazení pražské rady
Zdroj: ČT24

Kromě lidovců mají třem výborům zastupitelstva předsedat také zástupci TOP 09 a třem ODS. SPOLU tak bude mít osm předsedů. Čtyři předsedy pak budou mít Piráti a dva STAN. Opoziční ANO bude předsedat čtyřem, Praha Sobě třem a SPD jednomu výboru. Z celkem 22 výborů pak bude mít takzvaného uvolněného předsedu, tedy na plný úvazek, polovina z nich. Přestože přibude oproti minulému volebnímu období počet výborů, počet uvolněných předsedů se nezvýší.

Složitá jednání

Jednání o koalici na vládním půdorysu SPOLU, Pirátů a STAN trvají od loňských zářijových voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka SPOLU, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou sobě.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice SPOLU, v 65členném zastupitelstvu získala devatenáct mandátů. Druhé skončilo ANO se čtrnácti mandáty. Piráti mají třináct zastupitelů a Praha sobě jedenáct mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.