Ústavní soud částečně vyhověl stížnosti podnikatele Zemka. O náhradě škody se bude rozhodovat znovu

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek částečně vyhověl stížnosti podnikatele Zdeňka Zemka staršího. O náhradě škody způsobené státu proto musí znovu rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Jde o údajnou škodu způsobenou solárním podvodem. Zemek v kauze uznal vinu a se státním zastupitelstvím si dohodl podmíněný trest, nesouhlasil ale s tím, že justice dohodu doplnila ještě o náhradu škody.

Uzavřená dohoda mezi státním zastupitelstvím a obhajobou zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun. Krajský soud při schvalování dohody připojil ještě povinnost uhradit státu 18,6 milionu korun, což později potvrdil vrchní soud. Právě spornou část výroku vrchního soudu zrušili ústavní soudci.

Podle obžaloby Zemek spáchal zvlášť závažný zločin podvodu. Jeho solární elektrárna VT-Sun na Chomutovsku získala licenci 31. prosince 2010, kdy nebyla plně dokončená. Na poslední chvíli si tak vydobyla nárok na vyšší výkupní cenu elektřiny. Od roku 2011 garantovaná výkupní cena klesla z 12 150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za megawatthodinu.

K podvodu se Zemek přiznal

Přijetím dohody o vině a trestu se Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010. Zemek původně dlouhodobě vinu popíral.

Soud už dříve poslal do vězení jeho syny Alexandra a Zdeňka mladšího v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně získali licence na základě nepravdivých revizních zpráv. Za přípravu závažného podvodu dostali oba nepodmíněné tresty šest let a devět měsíců vězení.