Praha daruje Ukrajině topidla, elektrocentrály a zdravotnický materiál, schválili zastupitelé

Praha pošle na Ukrajinu přes šest stovek naftových topidel a osmnáct elektrocentrál z majetku Správy služeb hlavního města Prahy. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Vybavení má podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pořizovací hodnotu patnáct milionů korun. Zastupitelé schválili také další dar v podobě zdravotnického materiálu za asi tři čtvrtě milionu korun.

Podle radními dříve schváleného dokumentu pošle Praha čtyři stovky topidel a deset elektrocentrál do Kyjeva a přes dvě stovky topidel a osm elektrocentrál do Mykolajivu. Správa služeb hlavního města Prahy, která je příspěvkovou organizací metropole, původně zařízení pořídila pro řešení krizových situací, ale dar podle tisku nijak neohrozí připravenost metropole.

„Pro úplnost je třeba uvést, že se jedná o vybavení, které nebylo použito mnoho let a zastarává,“ stojí v dokumentu.

Řeší se způsob přepravy

Pořizovací hodnota vybavení byla podle Hřiba patnáct milionů korun. Správě služeb zůstane sto čtyřicet topidel a dvě elektrocentrály. „V současnosti se řeší způsob přepravy,“ řekl Hřib. Dodal, že vybavení zabírá tři sta padesát europalet.

Zastupitelé schválili i další dar Ukrajině v podobě zdravotnického materiálu, tedy například roušek, rukavic, ochranných brýlí a štítů, teploměrů, jehel či stříkaček za asi tři čtvrtě milionu korun.

Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu letos 24. února. Od poloviny října čelí Ukrajina rozsáhlému ostřelování energetické infrastruktury. Útoky z minulého týdne závažně poničily energetickou síť země. S klesajícími teplotami a stále trvající válkou vyzvala ukrajinská vláda občany, kteří ze země uprchli, aby se ještě nevraceli.