Hraběticemi se zřejmě prohnalo slabé tornádo, způsobilo škody v řádu desítek milionů

Události: Hrabětice zasáhlo slabé tornádo (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Hrabětic na Novojičínsku pokračují v likvidaci škod po sobotní větrné smršti, která se touto částí Jeseníku nad Odrou prohnala. Starosta Tomáš Machýček (Venkov 2018) očekává, že škody budou v řádu desítek milionů korun. Odborníci v místě provedli terénní výzkum a nevyloučili, že škody mohlo způsobit slabé tornádo.

„Z předběžných informací by o tornádo mohlo jít. Opravdu ale jen podle předběžných údajů, protože terénní průzkum ještě probíhá. Ještě nemáme hotovou klasifikaci,“ uvedla Marie Glofáková z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle ní se získané informace ještě budou vyhodnocovat.

„Místní viděli, jak tašky ze střech létají vzduchem, vítr se točil. Tornádo neprovázela bouřka ani déšť,“ popsala z místa redaktorka ČT Jana Drápelová.

„Bylo to stejně rychlé jako nečekané,“ dodal starosta. Situaci přirovnal k bleskovým povodním z roku 2009. Obec nechala přistavět kontejnery, aby lidé mohli vyhazovat popraskané střešní tašky a další odpad.

„Díky hasičům se podařilo vcelku rychle situaci stabilizovat. Přikryly se střechy, doházely se tam tašky a podobně. Samozřejmě následné škody, jako parozábrany a podobně, budou lidé řešit s pojišťovnami, to bude takový běh na delší trať. Lidé ale mohou bydlet ve svých domovech. Nejdůležitější je, že se při té hrůze nikomu nic nestalo,“ říká starosta.

Následky větrné smršti hasiči v Hraběticích pomáhali likvidovat od sobotního odpoledne až do večera. Silný vítr poničil střechy, kapličku a lámal stromy. Na místě, kde jsou zhruba dvě desítky domů, pracovalo sedm hasičských jednotek. Podle Machýčka byl poškozen téměř každý dům. Nejvíce vítr ničil střechy nebo ploty či vyvracel stromy.

Hrabětice se nacházejí asi kilometr od Jeseníku nad Odrou jihozápadním směrem ve zvlněném terénu u silnice z Jeseníku nad Odrou do Bělotína.