TÉMA

Jeseník nad Odrou

V Hraběticích řádilo slabší tornádo, škody se pohybují v řádu desítek milionů

Sobotní větrnou smršť v Hraběticích na Novojičínsku způsobilo slabší tornádo. Dospěli k tomu pracovníci ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na základě informací získaných v terénu.
13. 9. 2022|

Hraběticemi se zřejmě prohnalo slabé tornádo, způsobilo škody v řádu desítek milionů

Obyvatelé Hrabětic na Novojičínsku pokračují v likvidaci škod po sobotní větrné smršti, která se touto částí Jeseníku nad Odrou prohnala. Starosta Tomáš Machýček (Venkov 2018) očekává, že škody budou v řádu desítek milionů korun. Odborníci v místě provedli terénní výzkum a nevyloučili, že škody mohlo způsobit slabé tornádo.
11. 9. 2022|

Obec na Novojičínsku zasáhla větrná smršť. Poškodila střechy a kapličku

Několik hodin hasiči likvidovali následky větrné smršti v místní části Jeseníku nad Odrou – Hraběticích na Novojičínsku. Silný vítr poničil střechy, kapličku a lámal stromy. Nikdo nebyl zraněn.
10. 9. 2022|

Nová blahutovická rozhledna rozšiřuje stezku, která zavede k vyhlídkám i do polské krajiny

Obec Jeseník nad Odrou na Novojičínsku dala na vrchu v místní části Blahutovice vybudovat novou rozhlednu. Je vysoká 27,5 metru, vyhlídková plošina je v patnácti metrech a turisté z ní mohou vidět například na Beskydy či Jeseníky. Obec rozhlednu slavnostně otevřela ve čtvrtek, lidé na ni už ale mohou vystoupat od července.
26. 8. 2021|

Účinnější zbraň na komáry. Ve Studénce použijí přípravek, který hubí jejich larvy

Zatímco v předchozích letech hubila Studénka přemnožené komáry postřikem, který likvidoval zároveň i jiný hmyz včetně včel, letos instaluje do tůní přípravek, který hubí pouze larvy. Použití larvicidu vítají i ekologové, je šetrnější a účinnější.
16. 6. 2020|

Jeseník nad Odrou prodává povodňové domy. Nájemníci ale částku přes jeden milion korun platit nechtějí

Jeseník nad Odrou na Novojičínsku plánuje prodat povodňové domy, které pro obyvatele postavil před deseti lety jako náhradní bydlení za objekty zničené velkou vodou. Po nájemnících obec žádá 1,1 milionu, vzhledem ke kvalitě staveb to však některým přijde příliš – a navrhují prodejní cenu zhruba o dvě stě tisíc nižší.
24. 7. 2019|

Stát rozprodal klíčové pozemky. A v Jeseníku nad Odrou jsou bez protipovodňových opatření

Jeseník nad Odrou stále nechrání protipovodňová zábrana. Už před devíti lety se přitom stal symbolem tehdejších bleskových povodní. „Opatření se zatím nedočkala ani tamní říčka Luha, ani okolní pole,“ poznamenala redaktorka České televize Markéta Radová, podle níž ani potřebná opatření nebylo kde udělat. Stát totiž před pár lety velkou část své půdy v obci levně rozprodal.
3. 7. 2018|