Soud uznal Jiřího Večeře vinným z podvodů s půjčkami. Trest neuložil, za podobný čin už pyká

Olomoucký krajský soud uznal vinným Jiřího Večeře známého z kauz lehkých topných olejů (LTO) z podvodu s půjčkami se škodou ve výši 1,2 milionu korun. Podle rozsudku peníze vylákal od roku 2012 pod smyšlenými legendami od svých známých. Trest devětapadesátiletému muži soud však ve středu neuložil. Za obdobný trestný čin si Večeř už odpykává čtyři roky vězení.

„Obžalovaný byl odsouzen okresním soudem v Olomouci z 16. července 2019 ke čtyřletému trestu odnětí svobody. Zvolili jsme postup, že jsme vyslovili vinu, ale není namístě uložit trest, protože trest, který vykonává, je trestem dostatečným,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Kauzou se krajský soud zabýval podruhé, první rozsudek mu letos v únoru vrátil vrchní soud. I po doplnění dokazování soud dospěl ke stejnému názoru jako při předchozím rozhodnutí, doplnil soudce.

Večeř podle rozsudku vylákal finanční prostředky v úmyslu se obohatit od několika poškozených na různých místech v Česku, podle soudu peníze přitom od počátku nehodlal vrátit a vzhledem ke své finanční situaci toho ani nebyl schopen. Obžaloba ho původně vinila z daleko rozsáhlejších podvodů, soud jej však uznal vinným jen v několika bodech obžaloby, u ostatních konstatoval, že nešlo o trestný čin.

Část poškozených jsou lidé z podsvětí

„Věc je komplikovaná časovým odstupem, značná část poškozených jsou lidé z podsvětí, nežijí standardně podle zákonů a předpisů této země, provozují zvláštní finanční transakce,“ vysvětlil soudce. To se odrazilo i na zprošťující části rozsudku, podle soudce k finančním tokům v těchto případech mohlo dojít, ale neodehrály se tak, jak je popsala obžaloba.

Právní zástupce jednoho z poškozených u soudu popsal, že Večeř přesvědčoval své okolí, jak je schopný, poukazoval na své kontakty a sliboval zhodnocení peněz. „Poté, co peníze vymohl, začaly výmluvy,“ uvedl. Večeř však vinu odmítal a tvrdil, že jde o mstu. Podle jeho obhájce nezpochybňuje, že k půjčkám docházelo, popírá však, že by šlo o podvod.

Soudy se zabývají Večeřovými případy přes 20 let

Večeř si rozsudek vyslechnout nepřišel, původní trest si odpykává ve věznici s ostrahou. U předchozích jednání je k soudu doprovázela ozbrojená eskorta, a to i s ohledem na jeho trestní minulost. U soudu stál v minulosti mnohokrát, a to v souvislosti s kauzami kolem podvodů s LTO.

V roce 2001 byl odsouzen na dvanáct let za organizování vraždy obchodníka s oleji Lubomíra Holého zastřeleného v Praze a za přípravu vraždy novináře. V roce 2014 mu soudy k těmto skutkům v rámci takzvaného souhrnného trestu za organizování vraždy podnikatele Marka Lehkého přidaly ještě dva roky.

Krátce po jeho podmínečném propuštění v dubnu 2015 byl znovu zadržen a obviněn z organizování dvou vražd podnikatelů z roku 1995, zlínského obchodníka s LTO Miroslava Kovaříka a podnikatele Františka Blažíčka. Stalo se tak měsíc před tím, než by tyto vraždy byly promlčeny. Z obžaloby jej však před pěti lety olomoucký vrchní soud definitivně zprostil, k uznání jeho viny podle něj chyběly důkazy.